Videospeler inladen...

"Vluchtelingenkamp Vathy op Samos is een aanfluiting van de mensenrechten"

Het is al een tijdje erg stil rond de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden Samos en Lesbos. Twee jaar geleden werden het zogenoemde "hotspots", na een deal tussen de Europese Unie en Turkije: er zouden dankzij een betere grensbewaking door Turkije minder asielzoekers toestromen en hun dossiers zouden er veel sneller worden afgerond. Intussen blijkt de situatie op het terrein enigszins anders. "We zorgen voor een walgelijk kamp, een mensonwaardige situatie, een aanfluiting van de mensenrechten om die mensen niet te moeten opvangen", zo vat Manos Logothetis de situatie in kamp Vathy op Samos samen. Hij is medisch coördinator van het kamp.

VIDEO: De Griekse overheid houdt de vluchtelingenkampen liever buiten beeld. Dat kon Knack-journalist Jan De Deken ondervinden. Hij kon beelden maken van het kamp op  Samos, maar werd niet veel later opgepakt. In "Terzake" schetst hij de toestand ter plaatse.

Videospeler inladen...

Meest gelezen