De Eritrese president Isaias Afwerki en de Ethiopische premier Abiy Ahmed
AFP or licensors

VN heft na negen jaar sancties tegen Eritrea op

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem beslist om de sancties tegen het Oost-Afrikaanse Eritrea op te heffen. Die beslissing komt er nadat het land een historisch vredesakkoord had gesloten met buurland Ethiopië, de vroegere aartsvijand. De Veiligheidsraad erkent daarmee de stappen die het land heeft gezet naar vrede met zijn buurlanden in de hoorn van Afrika.

Behalve om een wapenembargo gaat het onder meer om een reisverbod, bevriezingen van tegoeden en gerichte sancties. De resolutie was een initiatief van Groot-Brittannië en werd unaniem gestemd. "Dit stuurt ook een breder signaal naar de internationale gemeenschap dat de Veiligheidsraad bereid is sancties op te heffen als landen de juiste stappen nemen", tweette Stephen Hickey, politiek coördinator bij de Britse VN-ambassade.

In de VN-resolutie wordt verder ook aangedrongen op het regelen van een grensgeschil met buurland Djibouti. De twee landen kwamen in september overeen om aan verzoening te werken.

Al negen jaar sancties

Deze sancties golden al negen jaar. Ze werden ingevoerd in 2009 omdat Eritrea volgens de VN gewapende groepen steunde waaronder Al Shabaab in Somalië. Ze zouden de groepen opleiden en hen daarnaast ook van materiaal en wapens voorzien.

De VN had al vaker zijn bezorgdheid geuit over Somalië waar Islamitische militanten strijden tegen de regering. Eritrea werd ook bekritiseerd omdat het de mensenrechten heeft geschonden en een zeer strenge dienstplicht invoerde, waardoor tienduizenden jonge Eritreeërs op de vlucht sloegen.

Eritrea wil compensatie

Eritrea heeft altijd ontkend dat ze Al Shabaab hebben gesteund. Het land noemt de beschuldigingen een “fabricatie gecreëerd door de inlichtingendiensten van de VS”. Ethiopië is een bondgenoot van de VS, in het bijzonder in de strijd tegen Al Shabaab.

De VN zou door de jaren heen nooit harde bewijzen gevonden hebben dat Eritrea Al Shabaab zou steunen, dat meldt het nieuwsagentschap  AFP.  De regering van Eritrea vraagt nu een compensatie voor de sancties. 

Vredesakkoord in juli

In juli hebben de leiders van Eritrea en Ethiopië een vredesakkoord getekend. De Ethiopische VN-ambassadeur Taye Atske Selassie had het over "een nieuw hoofdstuk in het normaliseren van relaties in de hoorn van Afrika". Met het akkoord kwam formeel een einde aan de oorlog die van mei 1998 tot juni 2000 heeft gewoed. De oorlog heeft tienduizenden mensenlevens geëist. Samen met het vredesakkoord werden ook de diplomatieke relaties hersteld.

Het vredesakkoord is een nieuw hoofdstuk in het normaliseren van relaties in de hoorn van Afrika

Taye Atske Selassie

Meest gelezen