2018 Invision

Denkt U2 aan stoppen? "Ik geloof niet dat dit hun laatste concert was"

Echte U2-fans houden er al een tijdje rekening mee, en gisteravond werd hun ongerustheid aangewakkerd toen Bono een concert in Berlijn afsloot met de woorden "wij gaan nu weg." Denkt de band echt aan stoppen of speelt hier vooral het gevoel voor drama van de frontman?

Het concert gisteravond in Berlijn was het laatste van de "Experience + Innocence"- tournee. Op het einde van het concert sprak Bono de  opmerkelijke woorden: “We’ve been on the road for quite some time, just going on 40 years, and this last 4 years have been really something very special for us. We’re going away now…". Ofwel: "we zijn al 40 jaar bezig, de laatste 4 jaar waren echt heel speciaal en nu gaan we weg."

De uitspraak werd meteen opgepikt en gedeeld door fans op social media en fora. Suggereert Bono hier dat U2 ermee kapt? 

Volgens Stijn Van de Voorde van Studio Brussel loopt het zo'n vaart niet: "Ik geloof niet dat dit het laatste concert was van U2. Bono is een showman, die kan het niet laten om op een podium te staan. Als U2 écht stopt, dan zal dat met toeters en bellen zijn."

Het zou kunnen dat dit de laatste klassieke tournee was. Fysiek voelt Bono die 40 jaar toeren. Zijn stem is er ook niet meer altijd.

Stijn Van de Voorde, Studio Brussel

Maar het hele gedoe rond de uitspraak van Bono valt niet helemaal uit de lucht. Bij U2 fans leeft al een tijd het vermoeden -of de ongerustheid- dat de band er binnen afzienbare tijd de stekker uit zou trekken. "Maar dat zal niet meteen voor de eerste jaren zijn," zegt Peter Olaerts die lid is van de officiële fanclub U2.com. "Ik ben wel erg geschrokken toen ik Bono's uitspraak gisteravond hoorde.  Maar ik ga er nog altijd vanuit dat ze over drie jaar de 30ste verjaardag gaan vieren van de cd 'Achtung Baby'. Heel veel zorgen maak ik me niet."

Stijn Van de Voorde gelooft dat het idee van stoppen wel speelt in de hoofden van U2: "Het zou best kunnen dat dit hun laatste klassieke tournee is geweest. Fysiek voelt Bono wel dat die 40 jaar toeren erg zwaar zijn geweest. Zijn stem is er ook niet meer altijd. En U2 heeft ook al laten merken dat ze wat ontgoocheld zijn in de muziekwereld. Ze verkopen bijvoorbeeld minder platen dan vroeger, hoewel dat nog altijd relatief is voor een supergroep als U2."

Geruchten over stoppen trekken de aandacht

Wat hier ook kan spelen is het gevoel voor drama van frontman Bono. "Alles wat hij zegt, wordt uitvergroot. Hij weet dat," zegt Van de Voorde. "Bono heeft veel gevoel voor drama en met zo'n uitspraak krijgt hij aandacht. U2 weet ook wel dat de fans aan het speculeren zijn, en een gerucht over stoppen of splitten maakt dat een band plots meer waard is. Maar ik denk dat we ze nog wel een jaar of 5 aan het werk zullen zien."

Meest gelezen