Aantal asielaanvragen in ons land blijft pieken

Vorige maand vroegen meer dan 2750 mensen asiel aan in ons land. Dat is 54% meer dan vorig jaar. De laatste maanden blijft het aantal aanvragen hoog. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De bufferplaatsen in de asielcentra zijn geactiveerd, de Dienst Vreemdelingenzaken draait overuren en staatssecretaris Francken plant extra maatregelen.

Sinds deze zomer is het aantal asielvragen in ons land voor het eerst in tweeënhalf jaar gestegen boven de 2000. Vorige maand piekte het aantal al tot 2750. Da's een stijging met bijna een vijfde in vergelijking met september, en zelfs een stijging van meer dan de helft in vergelijking met oktober vorig jaar.

De cijfers liggen voor alle duidelijkheid nog heel ver van het aantal dat ons land haalde tijdens de vluchtelingencrisis in 2015. Toen kwamen op het piekmoment meer dan 6000 aanvragen per maand binnen.

Om het stijgende aantal aanvragen de baas te kunnen, zijn de 1.500 bufferplaatsen in opvangcentra geactiveerd. Eerder besliste de regering al om 7 van de 60 opvangcentra, die normaal gesloten zouden worden, langer open te houden. De Dienst Vreemdelingenzaken werkt intussen ook in het weekend. "Dat is met andere woorden crisismodus", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken (N-VA). "En het hervestigingsprogramma van de Verenigde Naties waarbij kwetsbare vluchtelingen worden geholpen heb ik ook stopgezet, omdat er op dit moment niemand bij kan", zegt Francken. De staatssecretaris plant nog extra maatregelen, maar wil daar voorlopig geen details over kwijt.

Het 'Wir schaffen das' blijft ons achtervolgen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Vanwaar de stijging van het aantal asielaanvragen de laatste maanden? Staatssecretaris Francken legt de schuld onder meer bij de Duitse Bondskanselier Merkel. Duitsland liet uitschijnen dat ze veel asielzoekers konden opnemen, maar maakte die belofte volgens Francken niet waar. En de geweigerden komen nu onder meer naar ons land. "Het 'Wir schaffen das' blijft ons achtervolgen. Er is veel instroom uit Duitsland, van mensen die daar afgewezen zijn", zegt Francken. Daarnaast slagen volgens Francken nog te veel vluchtelingen erin om illegaal door Europa te reizen. "Nu is Marokko-Spanje een heel populaire route, maar ook uit Italië komen nog veel mensen door. Ik blijf het herhalen: die grenzen moeten dicht, die boten moeten terug", aldus Francken.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen