Bourgeois roept Vlaamse algemeen afgevaardigde terug uit Madrid

Minister-president Geert Bourgeois heeft beslist om de Vlaamse algemeen afgevaardigde uit Madrid terug te trekken. De Spaanse regering had op 16 oktober het diplomatiek statuut van die afgevaardigde ingetrokken, vanwege uitspraken van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) over de Catalaanse kwestie.

"Het heeft geen enkele zin om de man daar in dienst te houden. Hij mag daar blijven, maar dan als gewone medewerker van de Belgische diplomatieke vertegenwoordiging zonder diplomatiek statuut. Dan wordt hij een bediende die afgesneden is van alle diplomatiek taken die een diplomaat geacht wordt te kunnen en te moeten doen", zegt Bourgeois.

 De Vlaamse diplomatieke post in Madrid wordt wel niet gesloten. De Vlaamse regering is bereid opnieuw een diplomaat naar Madrid te sturen zodra hij opnieuw op de diplomatieke lijst wordt ingeschreven. "Tijdens die overgangsperiode zullen de relaties tussen de Vlaamse overheid en de overheden van Spanje, Catalonië en Baskenland vanuit Brussel worden gecoördineerd", zegt Bourgeois.

"Er is momenteel nog geen beweging in het dossier. Ik ben bereid om in dialoog  te gaan met de Spaanse ambassadrice. Ik hoop dat dat er ook van komt omdat ik duidelijke wil maken dat de reactie van Spanje volkomen ongegrond en disproportioneel is", besluit Bourgeois.

Meest gelezen