Vakbonden roepen directie Bpost op om opnieuw te onderhandelen

De vakbonden roepen de directie van Bpost op om weer met hen aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. "We vragen aan de directie dat zij eindelijk bereid zijn om te luisteren naar het personeel en met ernstige, concrete voorstellen te komen", luidt het. Intussen roepen de bonden niet op om te staken. Spontane acties van het personeel zullen wel erkend worden door de vakbonden. 

De nationale staking bij Bpost is sinds maandagavond afgelopen, maar het sociale conflict is nog lang niet opgelost. Het personeel verwierp dinsdag het voorakkoord dat er was tussen de directie en de drie vakbonden. De werknemers vonden dat er te weinig garanties waren dat er daadwerkelijk dingen zouden gebeuren om de werkdruk bij het postbedrijf te verlichten.

Sindsdien is geen nationale staking meer, maar sinds gisteren zijn er wel wel enkele spontane acties bij postverdeelcentra. Vakbondsmilitanten blokkeren verschillende distributiecentra in Wallonië.  In Vlaanderen en Brussel zijn er geen acties.

Geen nieuwe staking

Na overleg hebben de bonden vanochtend besloten om niet meteen tot een nieuwe staking op te roepen. Maar de spontane acties worden wel erkend, zeggen vertegenwoordigers van de drie bonden. 

Bpost heeft dit veel te lang laten aanslepen.

Annick Boon (ACV)

"Het wantrouwen bij de mensen is zo groot dat er hier en daar spontane acties zijn. Wij gaan die mensen niet in de steek laten. We hebben er alle begrip voor dat zij actie voeren, want Bpost heeft dit veel te lang laten aanslepen", zegt Annick Boon van de christelijke vakbond ACV.

Bal in het kamp van de directie

De drie vakbonden hebben vanochtend opnieuw samengezeten om hun positie te bepalen. "We hebben unaniem beslist dat we het gemeenschappelijk vakbondsfront behouden", zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD aan VRT NWS.

De vakbondsvertegenwoordigers zeggen unisono dat ze opnieuw willen onderhandelen met de directie van Bpost, maar "de bal ligt in het kamp van de directie", zegt Marc De Mulder van de liberale vakbond VSOA. "Het is aan de directie om zo snel mogelijk met ons rond de tafel te gaan zitten en te proberen uit de impasse te geraken."

Wat verwachten de bonden dan? "We vragen aan de directie dat zij eindelijk bereid zijn om te luisteren naar het personeel en met ernstige, concrete voorstellen te komen, met oplossingen voor de mensen", zegt Annick Boon.

Voorakkoord verworpen

Maandag leek er licht aan het einde van de tunnel, na vier dagen staking. De bonden en de directie hadden een voorakkoord bereikt en het personeel ging weer aan de slag. Dinsdag lieten de werknemers echter horen dat er te weinig garanties in het voorakkoord stonden om de werkdruk te verminderen. 

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen