Britse brexit-minister Dominic Raab neemt ontslag

De Britse brexit-minister Dominic Raab neemt ontslag. Dat heeft hij zelf gemeld op Twitter. "Ik kan mij niet in eer en geweten achter de voorwaarden van de brexit-deal scharen." Vooral de regeling rond Noord-Ierland is hem een doorn in het oog. Ook Ester McVey, minister van Werk en Pensioenen, stapt op.

"Het spijt me te moeten zeggen dat ik, volgend op het regeringsoverleg van gisteren, mijn ontslag moet geven", steekt Raab van wal. "Ik begrijp waarom u (premier May, nvr), ervoor gekozen hebt om de deal met Europa voort te zetten onder de vooropgestelde voorwaarden, en ik respecteer de verschillende visies die onze collega's er vol overtuiging op hebben."

Raab geeft twee redenen waarom hij zich niet achter de deal kan scharen. "Ik geloof dat de plannen voor Noord-Ierland een heel realistische bedreiging voor de integriteit van het Verenigd Koninkrijk. Ik kan geen ongedefinieerde backstop-regeling steunen, waarbij de Europese Unie een veto heeft over wanneer we er kunnen uit stappen."

Na de brexit wordt Noord-Ierland de enige landsgrens tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Zowel de EU als de Britse regering wil geen “harde grens” met grenscontroles of fysieke afsluitingen. In het ontwerpakkoord wordt zo'n harde grens vermeden. Tot eind 2020 is er een overgangsperiode met een douane-unie tussen het VK en de EU. In tussentijd moeten nieuwe afspraken uitgetekend worden. De "zachte" Noord-Ierse grens zal ook nà die overgangsperiode blijven bestaan en kan alleen in onderling overleg beëindigd worden.

"Ik begrijp dat u met mij van mening verschilt hierover. U verdient een brexit-minister die zich met overtuiging achter de deal kan zetten zoals u die ziet. Mijn respect voor u blijft onveranderd", sluit Raab af.

Met het vertrek van Raab verliest May opnieuw een brexit-minister. Raabs voorganger David Davis stapte in juli 2018 op vanwege meningsverschillen met May.

Ook minister van Werk en Pensioenen vertrekt

Ook Ester McVey, minister van Werk en Pensioenen, heeft haar vertrek aangekondigd. "Het akkoord dat u gisteren voorgesteld hebt aan de regering, honoreert het resultaat van het referendum niet", schrijft ze in haar ontslagbrief op Twitter. Ook zij vindt het ontwerp "een bedreiging voor de integriteit van het Verenigd Koninkrijk."

"We gingen van no deal is beter dan een slechte deal naar eender welke deal is beter dan no deal. Ik kan dit niet verdedigen, ik kan hier niet voor stemmen, ik kan mijn kiezers niet meer in de ogen kijken als ik dat doe. Ik heb daarom geen andere keuze dan ontslag te nemen uit de regering."

Meest gelezen