Videospeler inladen...

Britse premier May blijft haar brexit-deal met kracht verdedigen: "Ik stel het nationale belang voorop"

Op een persconferentie in haar ambtswoning in Downing Street heeft premier May een krachtig pleidooi gehouden voor de brexit-deal die ze met de EU bereikt heeft. Het ontslag van 2 ministers, 2 staatssecretarissen en 2 kabinetsleden heeft haar standpunt niet veranderd. Ze is er ook van overtuigd dat het parlement dit akkoord zal goedkeuren, ook al lijkt daar nu totaal geen meerderheid voor te vinden. 

"Ik stel het nationaal belang voorop". Met die stelling heeft premier Theresa May het brexit-akkoord verdedigd dat ze met de EU heeft bereikt. Niet haar partijbelang dus, en niet haar eigenbelang. 

Ik stel het nationaal belang voorop.

Theresa May, premier van het Verenigd Koninkrijk

"Dit akkoord zal ervoor zorgen dat de belangrijkste eisen van de Britse bevolking gerespecteerd worden. Het geeft ons terug controle over onze grenzen en stelt een einde aan het vrij verkeer van personen. Het zorgt ervoor dat we niet langer jaarlijks een bijdrage moeten betalen aan de EU en geeft ons terug controle over ons geld. Het maakt een einde aan de bevoegdheid van Europese Hof van Justitie in ons land. En geeft ons onze beslissingsbevoegdheid terug over landbouw en visserij."

Ik geloof met elke vezel in mijn lijf dat dit een goed akkoord is.

Theresa May, premier van het Verenigd Koninkrijk

Premier May zei vastberaden dat ze dit akkoord door het parlement zal weten te loodsen. Hoe dat moet lukken is op dit moment volstrekt onduidelijk. In haar eigen partij, de Conservatieven, zijn er tientallen parlementsleden die al openlijk verklaard hebben dat ze ertegen zullen stemmen. Dat geldt ook voor de parlementsleden van de DUP, de kleine Noord-Ierse partij die haar regering steunt en in het zadel houdt, want bij de vorige verkiezing verloor de Conservatieve Partij haar meerderheid.

De leider van grootste oppositiepartij Labour, Jeremy Corbyn, heeft het voorliggende akkoord krachtig verworpen, maar zijn fractie is hopeloos verdeeld over brexit. En tenslotte zien de parlementsleden van de SNP, de Schotse nationalisten, het akkoord niet zitten. Dat lijkt erop te wijzen dat er op dit moment geen meerderheid voor te vinden is. Maar Theresa May is ervan overtuigd dat als iedereen het akkoord goed gelezen heeft, de parlementsleden zullen inzien dat er geen beter alternatief is. 

De premier zei ook dat ze nog niet de kans heeft gehad om na te denken over wie de plaats gaat innemen van de ministers en staatssecretarissen die vandaag ontslag hebben genomen. 

VIDEO: Theresa May verdedigt het brexit-voorakkoord

Videospeler inladen...

VIDEO: Premier May ligt zwaar onder vuur in haar eigen partij

Videospeler inladen...

VIDEO: Hoe moet het nu verder met de regering-May en de brexit? Onze reporter Ivan Ollevier is in Londen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen