Videospeler inladen...

Christelijk ziekenfonds stopt met terugbetaling van homeopathische geneesmiddelen

Het christelijk ziekenfonds CM stopt vanaf januari volgend jaar met de terugbetaling van homeopathische geneesmiddelen. Homeopathie is een alternatieve geneeswijze, met medicatie op basis van bijvoorbeeld verdunde plantenextracten. De werking van die geneesmiddelen is niet wetenschappelijk bewezen. Maar toch is dat niet de reden waarom de terugbetaling werd stopgezet volgens het ziekenfonds.

"Wij hebben in het verleden geen waardeoordeel uitgesproken over homeopathie en zullen dat nu ook niet doen", zegt  Steven Hermans, directeur Diensten en Verrichtingen van CM.  "De terugbetaling van homeopathische geneesmiddelen is een voordeel dat we een tijdlang hebben aangeboden omdat ze ook werden voorgeschreven door erkende artsen."

Nu wordt de terugbetaling toch stopgezet. "Omdat we het pakket aan terugbetalingen hebben herzien na een onderzoek bij onze leden" vult Hermans aan. "En daaruit blijkt dat zij het bijvoorbeeld belangrijker vinden om terugbetalingen te krijgen voor tandprothesen en niet meer voor homeopathische geneesmiddelen."

Volgens Hermans is bij de samenstelling van het nieuwe pakket aan terugbetalingen gekozen voor het grootst mogelijk gezondheidseffect. "Zo zal  bijvoorbeeld ook ingezet worden op psychotherapie, zorgen we dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, voorzien we terugbetalingen in oogzorg en logopedie en kunnen onze leden ook slaaptherapie volgen."

Hoe zit het bij de andere ziekenfondsen?

Zowel bij het socialistische, liberaal als neutraal ziekenfonds worden homeopatische geneesmiddelen terugbetaald. Het socialistische ziekenfonds maakt momenteel een oefening of dit in toekomst ook zo zal blijven. Het liberaal ziekenfonds laat weten dat uit een bevraging van hun leden bleek dat er een grote vraag is naar terugbetaling van homeopatische geneesmiddelen.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen