ImageGlobe

Econoom Paul De Grauwe over brexit: "Ongezien hoe een land zichzelf zo veel schade toebrengt"

De chaos en de onzekerheid over de brexit doet de Britse economie weinig goed. "De markten zijn buitengewoon zenuwachtig", zegt econoom Paul De Grauwe in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De polarisering is zo groot dat niemand tevreden kan zijn."

Het Britse pond sterling verliest fors terrein door de onzekerheid over het brexitvoorakkoord. "De markten zijn buitengewoon zenuwachtig door die onzekerheid en dat heeft grote gevolgen voor de Britse economie", legt De Grauwe uit. Nochtans was het volgens de professor Economie aan de London School of Economics optimistisch begonnen, omdat het leek dat er eindelijk een akkoord was tussen de EU en de Britten.

De polarisering is zo groot dat niemand tevreden kan zijn

"Nu blijkt dat er binnen de coalitie van May geen akkoord is, treft dat de financiële markten", zegt De Grauwe. "De polarisering is zo groot dat niemand tevreden kan zijn." Hoewel de econoom zelf aangeeft dat hij geen voorspellingen meer durft te doen, ziet hij weinig goede uitkomsten meer. "Ofwel valt de regering en komen er nieuwe verkiezingen, maar wat gaat daaruit komen? Zelfs als May het akkoord toch door het parlement krijgt, is het nog niet gedaan."

De Grauwe benadrukt immers dat dit voorakkoord nauwelijks meer vastlegt dan de manier waarop de Britten eind maart uit de Unie stappen. "Zodra die uittreding een feit is, zal er nog moeten worden onderhandeld over de soort handelsakkoorden die er zullen zijn tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Uit ervaring met andere handelsakkoorden weten we dat dit jaren kan aanslepen."

Alle respect voor tegenstander is weg. De tegenstander is nu een verrader

De polarisering brengt volgens De Grauwe Groot-Brittannië ernstige schade toe. "Hoe zo'n land zichzelf schade aanbrengt, dat heb ik nog nooit elders gezien", zegt hij teleurgesteld. "Hoe na dat brexit-referendum gepolariseerd wordt en het democratische spel wordt vergiftigd. Dat had ik niet verwacht. Alle respect voor de tegenstander is weg. De tegenstander is nu een verrader. Dit ondermijnt de democratie."

De Grauwe vreest dat de brexiteers voluit proberen te gaan voor een harde brexit zonder deal met de Europese Unie. "In dat geval worden er vanaf 29 maart automatisch invoerheffingen van kracht op Britse goederen die tot bij ons komen en op wat wij bij hen invoeren. Dat zal tot chaos leiden", zegt de econoom.

Beluister hieronder het volledige gesprek:

Meest gelezen