Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Hertelling voor Senaat in Florida sleept aan, maar Democratische meerderheid in het Huis nog versterkt

Meer dan een week na de tussentijdse verkiezingen hebben de Democraten hun heroverde meerderheid in het Huis van Afgevaardigden nog opgedreven door in de staat Maine nog een zetel binnen te halen. De hertelling voor de Senaat in Florida sleept intussen aan.

In de Senaat hebben de Republikeinen hun krappe meerderheid sowieso kunnen behouden. Het is alleen nog uitkijken naar een hertelling in de staat Florida, waar het verschil flinterdun was. Het ziet er daar trouwens naar uit dat het einde van die hertelling nog niet in zicht is.

Momenteel scheelt het tussen de Republikeinse en Democratische kandidaten voor de Senaat amper 12.603 stemmen. Dat is 0,15 procent van de uitgebrachte stemmen. Die marge is zo klein dat de hertelling nog eens manueel moet worden overgedaan. De Republikeinse kandidaat Rick Scott staat nu op kop. De eerste hertelling heeft hem 41 bijkomende stemmen opgeleverd in het nadeel van de Democraat Bill Nelson.

Het is nu afwachten wat blijkt uit de manuele hertelling. Dan worden ook de stembrieven bekeken die door de machines als ongeldig zijn bestempeld doordat er bijvoorbeeld teveel of te weinig bolletjes zijn ingekleurd.

Lees verder onder de foto van de Republikeinse kandidaat Rick Scott met partijgenoot Donald Trump

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Democratische meerderheid in het Huis nog versterkt

In de staat Maine kondigden de verkiezingsautoriteiten aan dat de Democraat Jared Golden (foto onderaan) het in het tweede kiesdistrict had gehaald van Republikein Bruce Poliquin. Daardoor heeft de oppositie nu al 35 zetels in het "lagerhuis" van het Amerikaanse parlement heroverd. 

In Maine konden de kiezers hun stem net als overal elders voor hun favoriet uitbrengen maar tegelijkertijd ook een rangorde van hun favorieten opstellen. De tweede reeks van stemmen komt dan in aanmerking als geen enkele kandidaat de 50 procent van de eerste categorie stemmen behaalt.

Wat in Maine ook het geval was. Poliquin, een partijgenoot van president Donald Trump, lag bij de eerste telling zowat 2.000 stemmen voor op Golden. Maar met de tweede reeks stemmen kwam de Democraat op 50,53 procent en de Republikein op 49,47 procent. Poliquin heeft al een klacht ingediend.

Meest gelezen