Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Extra Europese top volgende week zondag om brexitakkoord goed te keuren

De Europese staatshoofden en regeringsleiders komen "als alles goed gaat" volgende week zondag bijeen in Brussel om het ontwerpakkoord over de brexit officieel te bekrachtigen. Dat heeft  Europees president Donald Tusk aangekondigd.

De Europese en Britse onderhandelaars hebben een voorlopig akkoord bereikt over de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de EU. De Britse premier Theresa May kondigde woensdagavond aan dat ze de steun heeft van haar kabinet, waardoor de onderhandelingen richting finaal akkoord nu een versnelling hoger kunnen schakelen.

De lidstaten krijgen nu de tijd om het document - een klepper van 585 pagina's - te analyseren, zei Tusk. Eind deze week komen de 27 ambassadeurs dan samen om hun visie te bespreken, "hopelijk met niet al te veel commentaar". Tegen donderdag moet de gezamenlijke politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie dan af zijn, een werk waarbij ook de bevoegde Europese ministers betrokken zullen zijn. De Europese staats- en regeringsleiders komen dan op zondag 25 november om 9.30 uur samen in Brussel om het licht officieel op groen te zetten.

Sowieso dringt de tijd om een orderlijke brexit tegen eind maart 2019 voor te bereiden. May hoopt het akkoord nog voor het kerstreces begint op 20 december door het Britse parlement te loodsen, maar dat lijkt geen sinecure te zullen worden. Ook het Europees parlement moet de finale deal nog goedkeuren.

Meest gelezen