Infrabel sleept leveranciers voor de rechter wegens prijsafspraken: "4 tot 6 miljoen te veel betaald"

Infrabel sleept vijf leveranciers voor de rechter die jarenlang prijsafspraken hebben gemaakt bij aanbestedingen van de spoorwegbeheerder. Volgens een raming zou de spoorwegbeheerder hierdoor 4 tot 6 miljoen te veel betaald hebben. De sjoemelende bedrijven werden vorig jaar al beboet, maar Infrabel stapt nu naar de rechter. “We willen de geleden schade terugvorderen", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit aan VRT NWS.

Vijf grote elektriciteitsbedrijven - ABB, Siemens, AEG, Schneider Electric en Sécheron - Infrabel zes jaar lang extra op kosten gejaagd door onder één hoedje te spelen. Bij aanbestedingen van Infrabel bedisselden ze wie de opdracht zou krijgen. Hun offertes werden zo berekend dat het bedrijf dat de aanbesteding volgens hen moest winnen, die uiteindelijk ook kreeg.

Voor de kenners: het ging om aanbestedingen voor zogenoemde tractieonderstations (elektrische installaties die wisselstroom omzetten in gelijkstroom om de treinen te laten rijden) en sectioneerposten (installaties om een deel van een stroomkring te af te sluiten).

Te duur

Uit uitgebreid onderzoek van de Belgische Mededingingsautoriteit (pdf) bleek vorig jaar al dat dit spelletje in 2010 begonnen was en zes jaar lang geduurd heeft. Daarbij zouden één of meerdere medewerkers ook hun boekje te buiten zijn gegaan en informatie hebben gegeven die de kartelvorming in de hand heeft gewerkt. Maar hoe dit precies zat, is niet duidelijk.

Uit het onderzoek is niet alleen gebleken dat de leveranciers de buit onder elkaar verdeelden, maar ook dat de offertes die ze indienden duurder waren dan de marktprijzen. Infrabel heeft door deze kartelvorming dus jarenlang veel te veel betaald. Volgens een raming van experts, in opdracht van Infrabel, zou het in totaal gaan om een bedrag van 4 tot 6 miljoen euro.

Boetes

De bedrijven die deel uitmaakten van het anti-Infrabelkartel kregen vorig jaar al flinke boetes voor hun prijsafspraken. Vier bedrijven moesten opgeteld 1.779.000 euro betalen. ABB moest geen boete betalen omdat het zelf klokkenluider was en de praktijken in 2013 opbiechtte. Siemens en AEG hebben ook een stuk minder boete moeten betalen omdat ze gebruik gemaakt hebben van de zogenoemde clementieregeling.

Een jaar na die boete, stapt Infrabel vandaag naar de rechter. “Het is de bedoeling om onze rechten te doen gelden en een schadevergoeding te vorderen”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit aan VRT NWS. “We willen de geraamde 4 tot 6 miljoen euro schade terugvorderen, omdat we daar recht op hebben.”

Meest gelezen