Videospeler inladen...

"Ontslag van brexitminister is zware klap voor May: hij had ontwerpakkoord mee kunnen verkopen aan parlement"

Met vijf zijn ze intussen: de regeringsleden die in het Verenigd Koninkrijk de handdoek in de ring hebben gegooid uit onvrede met het ontwerpakkoord over de brexit. Nochtans zag het er voor de Britse premier Theresa May gisteren nog goed uit: het kabinet had het ontwerpakkoord groen licht gegeven. Wat is er aan de hand? 

Chaos. Dat is de toestand in het Verenigd Koninkrijk op dit moment. Terwijl het er gisteravond nog goed uitzag voor het ontwerpakkoord over de brexit -premier May kreeg haar kabinet zover dat het instemde met de tekst-, nemen de regeringsleden van May nu massaal ontslag. Vijf zijn er tot nu toe opgestapt, onder wie nota bene de brexit-minister Dominic Raab die zelf ook mee de deal onderhandelde. Op het middaguur is May het ontwerpakkoord aan het verdedigen in het parlement en ook daar wordt ze hard aangepakt.

(kijk verder onder de video met het verslag van de laatste uren)

Videospeler inladen...

Theresa May blijkt echter vastberaden te zijn in haar zoektocht naar een uitweg, zegt ook Ivan Ollevier die het debat in het parlement volgt vanuit Londen. "Theresa May is een behoorlijk onverstoorbare politica, ze laat nooit veel emotie blijken", aldus Ivan.

May werd op een bepaald moment vierkant in haar gezicht uitgelachen door medeparlementsleden

"Dat is maar het beste waarschijnlijk, ze werd vandaag op een bepaald moment vierkant in haar gezicht uitgelachen door medeparlementsleden. May heeft het tot op dit moment redelijk goed doorstaan. Nu wordt haar wel stevig het vuur aan de schenen gelegd, door parlementsleden van oppositie maar ook door parlementsleden van haar eigen Conservatieve partij, zowel door leavers als door remainers. Ik hoorde daarnet nog Kenneth Clarke, een van de meest overtuigde remainers van het parlement, en nota bene een partijgenoot van Theresa May, heel scherp uit de hoek komen. Als er vandaag zou moeten gestemd worden over het brexitakkoord -maar dat is voor alle duidelijkheid niet het geval- dan zou ik mijn hand er niet voor in het vuur durven steken."

Brexitminister Dominic Raab was een zwaargewicht in de regering-May

Moet May dan stilaan de verhuisdozen beginnen klaarzetten in Downing street? "We hebben het al zo vaak gezegd dat de deur van Downing Street nu wijd openstaat en telkens weer slaagt Theresa May erin weer recht te krabbelen en haar slag thuis te halen. Maar natuurlijk is het ontslag van brexit-minister Dominic Raab natuurlijk wel een bijzonder zware klap. Raab was een zwaargewicht in de regering, Hij was de man die mede met Theresa May het brexitakkoord had kunnen verkopen aan het parlement en die steun die is nu weggevallen."

Dit is echt wel politiek theater

Wat mogen we de komende uren, de komende dagen in Londen verwachten? "Ik durf geen voorspellingen meer te doen. Binnen een paar uur is dit politieke theater, want dit is echt wel politiek theater, afgelopen. Donderdagavond is de avond waarop de meeste parlementsleden naar hun kiesdistrict terugkeren, om dan de vrijdag te overleggen, en te luisteren naar hun kiezers. Maar goed, dit zijn uitzonderlijke omstandigheden dus ik weet niet of er hier morgen nog wordt verdergewerkt in Westminster. Ik kan mij wel voorstellen dat er nu achter de schermen heel druk zal gelobbyd worden en heen en weer getelefoneerd. De troepen zullen verzameld worden. Ik kan alleen maar zeggen: de tijd zal raad brengen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen