Videospeler inladen...

Topscheidsrechter Vertenten vrij onder voorwaarden, bom onder dossier daarmee ontmijnd?

In het onderzoek naar fraude en wedstrijdvervalsing in het voetbal wordt scheidsrechter Bart Vertenten vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen beslist.  Opvallend: volgens de KI was zijn aanhouding wel geldig, ook al is de onderzoeksrechter intussen gewraakt.

Rond vier uur vanmiddag kon scheidsrechter Bart Vertenten de gevangenis van Hasselt verlaten, na meer dan een maand achter de tralies. Met een stapeltje boeken en een paar voetbalschoenen onder de arm stapte hij samen met zijn ouders in de auto.

Vertenten was aangehouden in het grote onderzoek naar gesjoemel in het Belgische voetbal. Hij wordt ervan verdacht dat hij zich zou hebben laten omkopen om wedstrijden te manipuleren, zodat KV Mechelen in eerste klasse kon blijven. Volgens de kamer van inbeschuldigingstelling is zijn aanhouding op dit ogenblik niet meer nodig. Hij blijft wel een verdachte en moet zich aan enkele voorwaarden houden. Zo mag hij geen contact hebben met andere verdachten of de media, en mag hij niet naar het buitenland reizen.

Onderzoek toch geldig?

Eerder deze week zorgde Vertentens advocaat, Hans Rieder, ervoor dat onderzoeksrechter Raskin van het dossier werd gehaald. Volgens Rieder was er een schijn van partijdigheid ontstaan, omdat de onderzoeksrechter tot maart 2018 ook in de licentiecommissie van de voetbalbond zat. Het hof van beroep gaf de advocaat gelijk: de publieke opinie kon de indruk krijgen dat de onderzoeksrechter partijdig was.

Rieder en andere advocaten hadden na de wraking dan ook aangegeven dat ze alle onderzoeksdaden van Raskin (aanhoudingen, telefoontaps, inbeslagnames) in twijfel zouden trekken. Volgens hen konden die niet meer geldig zijn, aangezien de onderzoeksrechter partijdig was bevonden.

Maar de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling oordeelt daar anders over. Volgens de KI was er nog geen sprake van een schijn van partijdigheid op het moment van de aanhoudingen. Vertentens aanhouding was dus wel degelijk rechtsgeldig, ook al is de onderzoeksrechter later gewraakt. Dat kan betekenen dat ook alle andere onderzoeksdaden nog geldig zijn. Maar dat zal pas blijken wanneer ook andere advocaten naar de KI stappen met een vraag om telefoontaps, aanhoudingen of huiszoekingen ongeldig te laten verklaren.

Meest gelezen