AFP or licensors

Herlees Liveblog - Britse premier May: "Ik geloof met elke vezel in mijn lijf dat dit een goed akkoord is" 

De Britse regering mag dan wel het licht op groen hebben gezet voor het ontwerpakkoord over de brexit, het blijven spannende uren en dagen voor May. Volg de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk hier op de voet. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Lia van Bekhoven: "De meeste Britten kunnen de term brexit niet meer horen"

Videospeler inladen...

Ivan Ollevier: "Het is nu afwachten of die motie van wantrouwen er komt"

Videospeler inladen...

Persconferentie May: "Mijn koers is de juiste"

“Ik geloof dat de koers die ik heb uitgetekend de juiste is”, dat heeft de Britse premier May gezegd op een persconferentie in Downing street. “Mijn aanpak zet de nationale belangen op de eerste plaats”, aldus May.  Volgens May probeert de regering te handelen in het beste belang van de burgers. Ze wil jobs beschermen en een veilige toekomst voorzien. 

Ik heb nog geen nieuwe brexit-minister aangeduid, maar ik ga dat zo snel mogelijk doen

"Er zijn zorgen over de backstop, ik hou daar rekening mee. Maar over het algemeen, als je kijkt naar de nationale belangen, is de deal die we nu hebben de juiste om naar het volgende stadium te gaan", gaat May verder.  De premier wil met deze deal naar de Europese top stappen op 25 november. “We zullen op 29  maart de EU verlaten.” 

"Als we niet akkoord gaan met deze deal, weet niemand wat de gevolgen zullen zijn. Het zou ons op een pad van diepe en ernstige onzekerheid brengen”

Al 14 parlementsleden hebben openlijk brief tegen May ingediend

Verschillende parlementsleden van de Conservatieve partij hebben een brief ingediend waarin ze het vertrouwen in premier May opzeggen. De parlementsleden hoeven dat niet openbaar te maken, toch hebben al veertien gekozen om dat wel te doen, leden zoals Jacob Rees-Mogg, Henry Smith, Sheryll Murray en Anne Marie-Morris.

Maar om een motie van wantrouwen in het parlement te forceren, moeten in totaal 15 procent van de Conservatieve parlementsleden, dat zijn er nu 48, een brief indienen het aan partijbureau. De voorzitter van het partijbureau Graham Brady heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel brieven er in totaal zijn ingestuurd. Het is niet duidelijk wanneer en of hij dat gaat doen. 

“Hoe eerder dit land onafhankelijk is, hoe beter”

De premier van Schotland en politiek leider van de Scottish National Party (SNP) Nicola Sturgeon schrijft op Twitter: "Hoe sneller dit land onafhankelijk is, en niet langer afhangt van de Conservatieve regering die onze belangen niet behartigt, hoe beter.”

May geeft om 18 uur persconferentie

De Britse premier Theresa May geeft om 18u een persconferentie in Downing Street, dat melden verschillende Britse Media. 

Ontslag ondervoorzitter Conservatieve partij

Ook de ondervoorzitter van de Conservatieve partij Rehman Chrishti heeft zijn ontslag ingediend. 

Meest gelezen