Videospeler inladen...

Meer dan 1.500 migranten uit migrantenkaravaan bereiken Amerikaanse grens

Meer dan 1.500 migranten die deel uitmaken van de migrantenkaravaan die al weken onderweg is van Latijns-Amerika naar de Verenigde Staten, zijn aangekomen in het Mexicaanse Tijuana, aan de grens met de Verenigde Staten. Dat heeft een journalist van het Franse persagentschap AFP ter plaatse vastgesteld.

Een deel van de karavaan heeft beslist om de tocht niet meer te voet verder te zetten maar op bussen te stappen richting VS. Vanmorgen kwamen 22 bussen met aan boord telkens een vijftigtal migranten aan in Tijuana. Zij voegden zich bij de 800 migranten die sinds zondag de stad in kleine groepjes zijn binnengesijpeld.

"Ik voel me beter, uitgeput, maar beter. Ik ben al een maand onderweg met mijn dochter van 7, 11, 13 en 15 jaar oud", vertelt Miriam uit Honduras aan AFP. Zij is een van de migranten die met de bus vlakbij de grens is aangekomen. De meeste van hen komen uit Honduras en hebben eerst duizenden kilometers te voet afgelegd om de armoede en het geweld in hun land te ontvluchten.

De migrantenkaravaan bestaat alles samen uit zo'n 7.000 mensen. Het leeuwendeel moet dus nog aankomen aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. De migranten zijn vastberaden om asiel aan te vragen in de Verenigde Staten, ondanks de dreigende taal van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij heeft bijna 5.000 militairen naar de grens met Mexico gestuurd. De karavaan was een polariserend verkiezingsthema bij de Midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten.

Aan de grenspost bij San Diego hebben de Amerikaanse autoriteiten de procedure aan de grensovergang verstrengd. Zo zijn er minder rijstroken beschikbaar voor auto's om de grens over te steken. Er zijn ook tijdelijke wegversperringen opgeworpen met prikkeldraad. Volgens AFP hebben minstens acht migranten al geprobeerd daar de grens over te steken, maar die zijn vrij snel gevat door de Amerikaanse grenswachters.

AFP or licensors

Meest gelezen