archiefbeeld

Nederlandse misviering duurt nu al 3 weken aan een stuk en einde is nog niet in zicht

Een misviering in een protestantse kerk in Den Haag duurt nu al 3 weken aan een stuk en het einde is nog niet in zicht. Zolang de dienst loopt, mag de overheid een gezin dat zich in de kerk bevindt niet repatriëren.

Het is een opmerkelijke actie in Nederland om te vermijden dat een Armeens gezin wordt uitgewezen. De familie moet na 9 jaar het land verlaten, maar zolang er een dienst bezig is in de kerk waarin ze zich bevinden, mag de overheid hen niet meenemen. Volgens Nederlandse media mag de overheid immers geen kerkdiensten onderbreken.

De Nederlandse staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid heeft al laten weten dat de actie zinloos is. "De toekomst van het Armeense gezin kan niet in Nederland liggen", klinkt het. "Er is vastgesteld dat ze geen recht hebben op bescherming."

De misviering loopt nu al sinds eind oktober. Honderden vrijwilligers werken mee aan het initiatief. Hoelang de actie nog kan doorgaan, is niet duidelijk. "Een kerkasiel is nooit oneindig. We creëren dus geen vrijstaat of iets dergelijks. Het is een tijdelijk middel om een probleem onder de aandacht te brengen", zegt Theo Hattema van de Protestantse Kerk aan de NOS. "Maar voorlopig kunnen we nog even door."

Meest gelezen