Videospeler inladen...

Paul Verhaeghe over intimiteit: "Vroeger was het lichaam taboe, vandaag is het nooit goed genoeg"

Klinisch psycholoog en hoogleraar psychoanalyse Paul Verhaeghe heeft een boek over intimiteit geschreven. Hij sprak er over met Ruth Joos in "De wereld vandaag" op Radio 1, en in "De afspraak" op Canvas.

Wat is intimiteit? Volgens klinisch psycholoog en bestsellerauteur Paul Verhaeghe denken we bij intimiteit vooral aan de lichamelijke interactie tussen een koppel, met een stuk erotiek daarbij. 

"En dat klopt, dat is intimiteit, maar er is meer, zo is er ook de intieme band tussen ouder en kind", legt Verhaeghe uit. "In mijn boek "Intimiteit" heb ik het vooral over de intieme verhouding met ons eigen lichaam. Dat krijgen we niet aangeboren, dat is iets dat we moeten leren. Mensen kennen zichzelf vaak niet goed, beseffen te weinig wat er in hun eigen lichaam aan de hand is."

Abnormale perfectie wordt het nieuwe normaal

Paul Verhaeghe

"Vroeger was het lichaam taboe, vandaag is het nooit goed genoeg. We zijn nooit knap, strak of sexy genoeg. En dus hebben jongeren ook weer moeite om zich te tonen, net zoals de generaties voor hen. Het is simpelweg een nieuwe vormgeving van het oude denken."

"De vele beeldschermen rondom ons tonen continu ideale beelden. Wij nemen dat - ook onbewust - in ons op, en gaan er ons naar gedragen", vertelt Verhaeghe. "Dat er steeds meer meisjes zijn die calorieën tellen, dat komt niet uit de lucht vallen. Abnormale perfectie wordt het nieuwe normaal. En in dat woord "normaal" zit ook het woord "norm", het wordt dus deels opgelegd."

We zijn te veel bezig met wat wij dénken dat de ander van ons verwacht

Paul Verhaeghe

Maar zijn we niet meer dan ooit bezig met gezond leven? "Zelfzorg moet vandaag leiden tot een soort perfect lichaam, een lichaam dat beantwoordt aan de hedendaagse, ideale norm," argumenteert Verhaege. "Dat leidt net tot het omgekeerde van een goede zelfzorg. We verplichten ons zo tot zaken die absoluut niet gezond zijn. Wie goed in z'n vel zit, heeft meteen ook een gezonde, intieme verhouding met zichzelf."

"Neem nu mensen met een burn-out, dat zijn vaak harde werkers die op een bepaald moment tegen een muur botsen. Na de diagnose krijgen ze dan te horen dat ze het beter wat rustiger aan hadden gedaan. Maar toen diezelfde mensen nog succesvol waren, werden ze vaak net bejubeld voor dat harde werk. In mijn boek probeer ik het bredere plaatje te schetsen: lichaam, geest én het sociale aspect." 

AUDIO herbeluister hier het gesprek met Paul Verhaeghe:

VIDEO: bekijk hieronder het gesprek met Paul Verhaeghe in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Paul Verhaeghe is doctor in de klinische psychologie en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met "Liefde in tijden van eenzaamheid" brak hij 20 jaar geleden internationaal door. Zijn nieuwe boek "Intimiteit" verschijnt bij De Bezige Bij.

Meest gelezen