Nicolas Maeterlinck

Prijs van appartement aan de kust voor het eerst in jaren (lichtjes) gedaald

Voor het eerst sinds 2014 zijn de gemiddelde prijzen voor appartementen aan de kust gedaald. Alleen de prijzen voor appartementen op de dijk blijven stijgen. Een dijkappartement kost gemiddeld een kwart meer dan een appartement elders in de badplaats, in Knokke en Oostende zelfs bijna de helft meer. Dat blijkt uit de kustbarometer van Notaris.be.

Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn er aan de kust 3,5 procent minder woningen en appartementen verkocht dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. De kust volgt daarmee de trend in Vlaanderen.

Toch is niet in alle kustgemeenten terug. In Oostende en Knokke, samen goed voor 40 procent van alle transacties aan de kust, daalde het volume met respectievelijk met 2,2 en 10,5 procent. "In het eerste semester van vorig jaar kende Knokke een forse stijging van het aantal vastgoedtransacties, waardoor de terugval dit jaar begrijpelijk is", zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. In Heist-aan-Zee, steeg het vastgoedvolume met 15 procent.

De gemiddelde prijs voor een appartement daalde met 1,4 procent tegenover 2017 tot 261.295 euro. Het is voor het eerst sinds 2014 dat de gemiddelde prijs een terugval kent ten opzichte van het jaar ervoor. Appartementen waren het duurst in Knokke (473.207 euro), Heist-aan-Zee (366.155 euro) en Nieuwpoort (278.982 euro). Hekkensluiters zijn Westende, De Panne en Middelkerke waar de kopers gemiddeld geen 200.000 euro betaalden voor een flat.

(Lees verder onder de kaart met de gemiddelde prijzen per kustgemeente.)

Zicht op zee

De gemiddelde prijs voor een dijkappartement klokte af op 327.583 euro, een groei van 0,7 procent tegenover 2017 en 66.000 euro meer dan de gemiddelde prijs voor een flat in de badplaatsen. De gemiddelde prijs voor een appartement "met zicht op zee" schommelt in de eerste zes maanden van 2018 tussen 220.000 en 690.000 euro.

De dijkappartementen met de hoogste gemiddelde prijs bevinden zich, net als de voorgaande jaren, in Knokke (689.828 euro). In Oostende en in Koksijde steeg de gemiddelde prijs voor een dijkappartement fors. In Oostende kost een appartement voor het eerst gemiddeld meer dan 300.000 euro (307.386 euro, +14,2 procent). In Koksijde kostte zo'n flat gemiddeld 281.789 euro (+12,8 procent). In Blankenberge vielen de prijzen terug na de recordcijfers van vorig jaar.

Meest gelezen