Vakbonden en Ryanair in de clinch over nieuwe arbeidsvoorwaarden: "Ryanair wil piloten beter beschermen dan cabinepersoneel"

Luchtvaartmaatschappij Ryanair en de vakbonden raken het niet eens over de nieuwe arbeidsvoorwaarden. Ryanair wil eerst alleen over de piloten onderhandelen, omdat daar een tekort aan is. Maar daar gaan de vakbonden niet mee akkoord.  

Het rommelt al langer bij luchtvaartmaatschappij Ryanair. Eén van de grootste bronnen van onvrede is hun arbeidsstatuut. Het personeel van Ryanair in België valt momenteel onder het Ierse arbeidsrecht. Dat willen de vakbonden graag veranderen naar het Belgische recht. Dat biedt een betere sociale bescherming.

Ryanair leek in september van dit jaar een toegift te doen. Vanaf volgend jaar zou het Belgische arbeidsrecht gelden. Maar deze ochtend bleek het water opnieuw erg diep tussen de vakbonden en de Ryanair. Ryanair wil namelijk eerst alleen over de piloten onderhandelen, omdat daar een tekort aan is. "Ryanair wil zo snel mogelijk vooruitgaan in de gesprekken maar enkel over de piloten" reageert Hans Elsen van de christelijke vakbond. "Ze willen dus apart onderhandelen over de piloten en het cabinepersoneel. Maar als vakbond hebben we het daar moeilijk mee. Als het gaat over de toepassing van het Belgisch arbeidsrecht dan is dat van toepassing voor de volledige personeelsgroep. Niet alleen voor de piloten."   

De vakbonden denken ondertussen na over nieuwe acties. Er was al een stakingsaanzegging ingediend voor de maand december.

 

Meest gelezen