Beeldjes uit kunstproject worden nu al te koop aangeboden: "Een schande, we zullen juridische stappen ondernemen"

De provincie West-Vlaanderen zal onderzoeken of er effectief beeldjes worden verkocht van het kunstwerk "Coming World Remember Me". "Als dat zo is, zullen we hard optreden", zegt gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (SP.A).

"Coming World Remember Me" is het grote kunstwerk van Koen Vanmechelen op het provinciedomein De Palingbeek in Zillebeke bij Ieper. Het bestaat uit 600.000 beeldjes en herdenkt de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Nu de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog voorbij is, zouden de beeldjes gratis worden uitgedeeld. Vanaf donderdag 15 november. Maar er kwamen eerder al mensen langs. Sommige namen vele beeldjes mee. En blijkbaar zouden er nu ook al verkocht worden op het internet.

Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe spreekt van een schande. "Wie een beeldje afhaalt, gaat akkoord met enkele voorwaarden. Zo mogen er onder geen enkel beding beeldjes verkocht worden. Ook niet in het kader van een actie voor een goed doel. We zullen juridische stappen ondernemen tegen mensen die toch beeldjes te koop aanbieden."

Gezond verstand

Gisteren werd al duidelijk dat er mensen zakken vol met beeldjes kwamen halen. "We rekenen op respect en gezond verstand van de mensen die beeldjes komen halen", zei Vanlerberghe. "Ze mogen bijvoorbeeld wel op vraag van familie of vrienden ook een beeldje voor hen meenemen, maar schaamteloos de autokoffer vullen kan niet. Dat is nooit de bedoeling geweest."

“We vinden het jammer dat er al op een soms onrespectvolle manier grote hoeveelheden beeldjes werden meegenomen", zegt de gedeputeerde nog. "Het zijn beeldjes die door vele handen werden gemaakt en we wilden ze dan ook graag laten terugkeren naar de gemeenschap, als persoonlijk aandenken. Er zijn er 600.000, meer dan genoeg voor iedereen die interesse heeft. De mensen mogen ook gerust de tijd nemen: nog tot 20 december kunnen ze op een respectvolle en serene manier beeldjes komen ophalen.”

Meest gelezen