Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Saudische gerecht vraagt doodstraf voor vijf betrokkenen bij dood Jamal Khashoggi

Het Saudische parket vordert de doodstraf voor vijf mannen die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de dood van journalist Jamal Khashoggi. Het parket erkent ook dat de journalist op 2 oktober in het Saudische consulaat in Istanbul werd gedrogeerd en vervolgens in stukken gehakt.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten is de opdrachtgever van de moord op de journalist de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De Saudische procureur-generaal liet echter weten dat de kroonprins volledig buiten vervolging gesteld is. Elf van de achttien mensen die gearresteerd waren in verband met de dood van Khashoggi zijn intussen in verdenking gesteld. Hun namen werden evenwel nog niet vrijgegeven. 

Volgens het parket was een voormalige vicedirecteur van de inlichtingendiensten het brein achter de moord. "We wachten op een antwoord van Turkije op onze vraag naar bewijzen en audio-opnames die verband houden met de zaak", zo klonk het nog. De Saudische instanties vroegen Turkije ook om een samenwerkingsakkoord over het onderzoek te ondertekenen.

Maar de Turken hebben al laten weten dat ze de uitleg van Saudi-Arabië niet afdoende vinden. "Deze maatregelen zijn zeker positief, maar ze zijn ontoereikend", zo zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. "Deze moord is op voorhand gepland", stelt hij. Zo weerlegt hij de Saudische versie, die zegt dat de moordenaars van Khashoggi hem eerst naar hun land wilden meenemen.

De Saudische journalist Jamal Khashoggi, die in ballingschap in de VS woonde sinds 2017, werd op 2 oktober gedood in het consulaat van zijn geboorteland in Turkije, waar hij administratieve documenten ging afhalen. Volgens het Turkse gerecht is de man eerst gewurgd en dan verminkt. Van de resten van de journalist is voorlopig nog geen spoor.

Meest gelezen