Schilderij van 800 euro haalt 570.000 euro op veiling in Rotterdam

In Rotterdam heeft een schilderij dat vooraf op 800 tot 1.600 euro was ingesteld liefst 570.000 euro opgeleverd bij een veiling. Nochtans staat het niet vast dat het om een werk van een bekende meester gaat. "Dit maken we niet vaak mee", vertelt veilingmeester Arne Bonsaksen aan VRT NWS.

"De aanbidding der herders", vroege 17e eeuw, niet gesigneerd: dat werk met die omschrijving heeft dinsdagavond ophef veroorzaakt op een veiling bij veilinghuis Vendu in Rotterdam. Hoewel het vooraf op slechts 800 tot 1.600 was ingesteld, bood een anonieme koper liefst 440.000 euro. Met de bijkomende kosten legde zij of hij uiteindelijk 570.000 euro op tafel.

"Zoals altijd bij zulke werken, hadden we vooraf een expert ingeschakeld om het onder de loep te nemen", vertelt veilingmeester Arne Bonsaksen aan VRT NWS. "Hij schakelde op zijn beurt een expert uit Italië in. Na een grondig onderzoek concludeerden ze dat het om een schilderij uit Bologna uit de 17e eeuw gaat. Het toeschrijven aan de meester Annibale Carracci, durfden ze niet."

(Lees voort onder afbeelding)

"De aanbidding der herders" (bron: veilinghuis Vendu)

Huiswerk

De koper van het werk was blijkbaar wel overtuigd dat het een authentiek schilderij van Carracci betreft en ging bij het bieden tot het uiterste. "Op de kijkdag hadden we al veel belangstelling gemerkt. Waarschijnlijk heeft de koper haar of zijn huiswerk grondig gemaakt. Wie zoveel geld op tafel legt, moet wel zeker van haar of zijn zaak zijn."

"De aanbidding der herders" is via de telefoon verkocht. "Eerst ging het per duizend euro omhoog, daarna per tweeduizend en later zelfs per vijfduizend", zegt Bonsaksen. "Toen ik het werk afklopte, zag ik veel verbaasde blikken en heerste een stilte in de zaal."

"Zo'n hoge prijs maken we niet vaak mee en zo'n groot verschil tussen het startbedrag en de verkoopprijs al zeker niet. Toch gebeurt het waarschijnlijk vaker dat iemand op een veiling een onontdekt meesterwerk ziet en dat voor een lage prijs aankoopt om het vervolgens te laten identificeren waarna het veel geld waard blijkt. Alleen gaat dat ongemerkt voorbij. Nu hebben 2 zulke mensen tegen elkaar op geboden en valt het wel op."

Marktconform

Wie "De aanbidding der herders" heeft gekocht, wil Bonsaksen niet kwijt. "Waarschijnlijk laat de koper het werk nu op haar of zijn beurt grondig onderzoeken om het met zekerheid aan Carracci te kunnen toeschrijven. Als het echt een schilderij van hem blijkt, dan is het bereikte bedrag wel marktconform."

De verkopers zijn volgens Bonsaksen in hun nopjes. "Het gaat om een familie die het schilderij al sinds 1900 in haar bezit had. Zoals zo vaak had niemand echt door om wat voor werk het ging, het was gewoon al zo lang in handen van de familie. Ze zijn dan ook blij verrast met het resultaat."

Meest gelezen