Videospeler inladen...

Sinterklaas komt aan in Antwerpen (maar vergeet ook Gent, Brugge, Leuven en Hasselt niet)

Vandaag is Sinterklaas naar jaarlijkse gewoonte aangekomen in Antwerpen, maar dat is niet de enige Vlaamse provinciehoofdstad waar hij en zijn pieten een blijde intrede maken. Ook Gent, Brugge, Leuven en Hasselt mogen of mochten de goede man en zijn vrienden verwachten.

Antwerpen

Na een jaartje wachten, is Sinterklaas opnieuw in het land. Rond 13.30 uur kwam hij naar goede gewoonte met de boot aan in Antwerpen. Deze keer deed hij dat niet aan de Scheldekaaien, maar wel aan het Verbindingsdok-Westkaai op het Eilandje. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Bart Peeters verwelkomden hem van harte.

De animatie startte al om 13 uur op een podium op de Hanzestedenplaats aan het MAS met optredens van Biba & Loeba en de Ketnetband. Nadat Sinterklaas en zijn pieten van hun boot waren gestapt, trokken ze in stoet via de Napoleonkaai, de Nassaubrug en de Oostendekaai naar de Hanzestedenplaats.

Herbekijk hieronder de aankondiging van de Sint of er dit jaar stoute kinderen waren: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Sinterklaas heeft als hoogtepunt de aanwezige kinderen toegesproken en zij kunnen collectief een gat in de lucht springen, want "er zijn geen stoute kinderen dit jaar"!

Gent

Morgen tekent Sinterklaas present in Gent. Daar vindt het feest plaats onder en rond de Stadshal in het centrum. Iedereen is welkom vanaf 15 uur. Rond 15.30 uur zal Sinterklaas uit de Sint-Niklaaskerk tevoorschijn komen en de aanwezige kinderen begroeten. Zijn pieten gooien intussen met snoepjes en halen dolle fratsen uit.

Tegen 16 uur klimt Sinterklaas het podium op waar burgemeester Daniël Termont (SP.A) en zijn schepenen hem hartelijk verwelkomen tijdens een Sintshow. Die mondt rond 16.30 uur uit in een Sintparade waarbij Sinterklaas naar de Sint-Niklaaskerk terugkeert en onderweg nog meer kinderen ontmoet, onder meer in Klein Turkije.

Behalve het bezoek van Sinterklaas, vinden tal van andere activiteiten plaats. Kinderen kunnen doorlopend speelgoed ruilen op een ruilbeurs, een pietenparcours afleggen, zich laten schminken en knutselen. 

Brugge

In Brugge komt Sinterklaas op zondag 25 november langs, dit op uitnodiging van de Gezinsbond Gewest Brugge en de stad. Rond 13.30 uur stapt hij voor het Grootseminarie aan de Potterielei in een boot die hem over het water tot aan het stadhuis brengt. Kinderen en hun ouders kunnen langs de kaaien meestappen.

Eenmaal aangekomen, trekt Sinterklaas door het stadhuis naar een podium op de Burg. Daar zal het stadsbestuur hem verwelkomen. Vervolgens neemt Sinterklaas rond 14.30 uur plaats in een koets die hem naar het Concertgebouw aan 't Zand leidt.

In dat Concertgebouw begint om 15.30 uur een "Grote zotte pietenshow" van vzw Artbij. De intrede zelf is gratis, maar wie die show wil bijwonen, moet wel een kaartje kopen. Dat kan via de website van de Gezinsbond Gewest Brugge.

Leuven

Vandaag heeft Sinterklaas ook Leuven bezocht. Hij maakte zijn opwachting aan het station waar hij in een koets plaatsnam. Die bracht hem via de Bondgenotenlaan, het Ladeuzeplein en de Tiensestraat naar het stadhuis. Daar heette het stadsbestuur hem welkom.

Vervolgens ging de stoet via onder meer de Brusselsestraat, de Mechelsestraat en de Bondgenotenlaan naar de openbare bibliotheek in de Rijschoolstraat. 

Hasselt

Opmerkelijk: in Hasselt heeft Sinterklaas al op 3 november een blijde intrede gemaakt. Om 13.30 uur kwam hij aan de kanaalkom aan waarna hij op zijn paard naar het Oude Stadhuis aan het Groenplein trok voor een ontmoeting met kinderen.

Wie dit feest heeft gemist, kan op dinsdag 4 december terecht in het Huis van het Kind. Daar organiseren Kind en Taal en de Opvoedingswinkel een feest waar Sinterklaas langskomt. Kinderen van 0 tot 3 jaar zijn welkom en de toegang is gratis.

Herbekijk de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen