archiefbeeld
AFP or licensors

Vallende bladeren veroorzaken "gasgeur" in Borgworm en omgeving

De noodcentrale van de hulpverleningszone Haspengouw in de provincie Luik wordt de laatste dagen overspoeld door meldingen van een gasgeur in Borgworm en omgeving. De lokale gasmaatschappij benadrukt dat er geen sprake is van gaslekken, maar wijst met de vinger naar de herfst.

De inwoners van Borgworm, Heers, Hannuy Remicourt en Momalle bellen de laatste dagen massaal naar de hulpdiensten, omdat ze een penetrante gasgeur ruiken. De geur wordt niet veroorzaakt door een reeks gaslekken, maar wel door een natuurlijk fenomeen.

"Onze hypothese is dat de vele bladeren die tijdens de herfst op de grond zijn gevallen, beginnen te rotten. Bij dat proces komt een methaanachtige geur vrij", meldt Jacques Chabot, de burgemeester van Borgworm aan het persagentschap Belga. "Door het mooie najaarweer en de bijhorende zachte temperaturen ontbinden de bladeren zeer langzaam en daar komt die geur bij vrij die doet denken aan gas."

Meest gelezen