Regering bevestigt omstreden benoeming van Steven Vanackere bij Nationale Bank

Het kernkabinet heeft de benoeming van Steven Vanackere (CD&V) als directeur bij de Nationale Bank (NBB) bevestigd. Zijn benoeming was omstreden omdat hij de laatste vrouw in het directiecomité van de NBB vervangt.

Steven Vanackere vervangt directeur Marcia De Wachter. Zij gaat na een loopbaan van ruim 30 jaar bij de Nationale Bank met pensioen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd ze voor CD&V verkozen in de Vlaams-Brabantse gemeente Overijse. Nu de benoeming van Vanackere bevestigd is, zitten er geen vrouwen meer in het zevenkoppige directiecomité van de Nationale Bank.

Op dat laatste is op voorhand veel kritiek gekomen. De regering heeft daarom samen met de benoeming van Vanackere een hervorming goedgekeurd die meer vrouwen bij de bestuursorganen van de Nationale Bank moet krijgen. Concreet moet de Regentenraad, de Raad van Bestuur van de NBB, uit een derde vrouwen bestaan. Nu zetelt er maar één vrouw in die raad.

Vanackere is momenteel senator voor CD&V en was minister van Financiën onder de regering-Di Rupo. Daarvoor was hij onder meer minister van Buitenlandse Zaken en federaal vicepremier. Van opleiding is Vanackere onder meer licentiaat in de Rechten en in de Economische Wetenschappen.

Meest gelezen