Vlaams Parlement opent interactief bezoekerscentrum

Dit weekend opent het Vlaams Parlement een interactief bezoekerscentrum. Via die weg wil het parlement bezoekers iets leren over de werking van de Vlaamse democratie. Vandaag werd de tentoonstelling al ingehuldigd. 

Een speeddate met een Vlaams Parlementslid of zelf de stemknoppen bedienen in het Vlaams Parlement? Dit weekend is het voor een keer mogelijk. Het Vlaams Parlement opent een interactief bezoekerscentrum, met filmpjes, spelletjes en 3D-beelden. Via die weg wil het Vlaams Parlement bezoekers iets leren over de werking van de Vlaamse democratie en moet het bezoekersaantal verdubbelen: van 20.000 naar 40.000 bezoekers. In totaal heeft het centrum zo'n 1,5 miljoen euro gekost.

De tentoonstelling werd gecureerd door hoogleraar Emmanuel Gerard (KU Leuven), en bestrijkt thema's als "hoe moet ik stemmen?" tot "de werking van het middenveld" of "het ontstaan van de Vlaamse natie". Controversiële onderwerpen zoals het collaboratieverleden worden daarbij niet geweerd. Zo hangt er bijvoorbeeld in het gedeelte "Het ontstaan van de Vlaamse natie" een foto van VNV-leider Staf De Clercq waarop iemand de Hitlergroet brengt.

 "Het is net de bedoeling dat er debat op gang komt", legt parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) uit. "En er zijn natuurlijk bepaalde tegenstellingen. De ene vindt identiteit flauwekul terwijl het voor de andere belangrijk is." Toch zijn alle partijen in de tentoonstelling vertegenwoordigd, garandeert hij: "De input voor het bezoekerscentrum is afgestemd binnen een stuurgroep van de zes politieke partijen in het parlement."

Speeddate

Tijdens het openingsweekend deze zaterdag en zondag staan uitzonderlijk extra activiteiten gepland. Zo kunnen bezoekers tijdens een speeddate met een volksvertegenwoordiger een concrete vraag stellen aan een politicus naar keuze. Ook de Koepelzaal zal openstaan voor bezoekers. Ze kunnen er zelf eens aan de stemknoppen zitten. Daarnaast geeft prof. Bruno De Wever een lezing over de Vlaamse natievorming. 

Het volledige programma van het openingsweekend vind je hier. Het bezoekerscentrum in de IJzerenkruisstraat 99 is gratis toegankelijk en is open van maandag tot vrijdag, telkens van 9 uur tot 17 uur en op zaterdagen van 10 uur tot 17 uur.

Bekijk hieronder het promofilmpje voor het bezoekerscentrum: 

Meest gelezen