Voka over brexit: "Vlaamse bedrijven moeten zich voorbereiden op een no-deal"

De brexit, of het nu een harde of een zachte wordt, zal een grote impact hebben op het Vlaamse bedrijfsleven. De Vlaamse ondernemers moeten zich voorbereiden op een "worstcasescenario", waarbij er geen akkoord wordt bereikt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, zegt Gilles Suply, de brexitadviseur van Voka.  

Als het VK na de brexit opnieuw een "derde land" wordt, moeten er opnieuw douanepapieren ingevuld worden. De bedrijven moeten zich daar nu al vertrouwd mee maken. "Importtarieven betekenen aan de ene kant hogere productiekosten voor de Vlaamse bedrijven en aan de andere kant hogere prijzen voor onze producten op de Engelse markt", zegt Suply. "Het Verenigd Koninkrijk is onze vierde grootste afzetmarkt en voor een regio die heel sterk exporteert, wil dat wel iets zeggen."

"Daarnaast raden wij de bedrijven ook aan om aan exportdiversificatie te doen en al uit te kijken naar andere markten om de afhankelijkheid van de Britse markt zo veel mogelijk in te perken", zegt Suply, "maar dat is voor sommige bedrijven niet mogelijk en is ook een werk van lange adem."

Het is heel frustrerend dat er nog zo veel onduidelijkheid is

Een ander probleem is dat heel wat zaken momenteel Europees geregeld zijn. "De kans is groot dat in het geval van een no-deal het VK niet meer onder die Europese regelgeving valt en dat heeft natuurlijk een heel concrete impact op de conformiteit van de goederen. Bedrijven die daarmee te maken hebben, moeten goed kijken wat de precieze impact zal zijn op hun productieproces", zegt Suply.

"Bedrijven zijn het gewoon geconfronteerd te worden met onzekerheden en risico, maar het is heel frustrerend dat er nog zo veel onduidelijkheid is. Dat gaat dan vooral over de Britse kant van het verhaal, waar je het risico hebt van een no-deal, maar zelfs in dat geval zijn er nog heel wat vragen die onbeantwoord blijven."

Beluister hieronder het hele gesprek met Gilles Suply in "De wereld vandaag" op Radio 1:

VIDEO: Joachim Coens, CEO van het havenbedrijf in Zeebrugge, heeft het in "Terzake" over de mogelijke economische gevolgen van een brexit voor zijn haven.

Videospeler inladen...

Meest gelezen