Videospeler inladen...

Vuye: "VN-pact Marrakesh maakt het terugsturen van migranten moeilijker"

Alhoewel het VN-migratiepact van Marrakesh een niet-bindende tekst is, zal die tekst het terugsturen van migranten moeilijker maken. Dat zegt Hendrik Vuye (Vuye en Wouters) in "Terzake". We komen zo terecht in een de facto beleid van open grenzen.

"Wij gaan zeer lichtzinnig om met teksten die niet bindend zijn", stelt Vuye. "Wij beseffen niet dat die teksten wel degelijk juridisch gebruikt gaan worden. "

"Een terugkeerbeleid is de kern van ons migratiebeleid. Wanneer ik zie dat in dat migratiepact staat dat men nastreeft om geen kinderen op te sluiten, dat opsluiting in het kader van uitwijzing het laatste middel moet zijn, dan moet men ook niet verwonderd zijn dat rechters bijvoorbeeld artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het verbod op mensonterende behandeling,  gaan interpreteren in het licht van dat migratiepact."

"In de tekst staat inderdaad niet dat we moeten streven naar open grenzen, maar we komen er wel toe", zegt Vuye. "Als het in feite onmogelijk wordt om mensen uit te wijzen, dan zit je de facto in een beleid van open grenzen en het terugkeerbeleid is juist de harde kern van het migratiebeleid."

"Ik ben jurist, ik kijk niet naar de geest van een tekst, ik kijk wat men met een tekst gaat doen. In die tekst staan heel wat algemeenheden, er staan ook zaken in waarachter ik mij geheel kan stellen, maar in die tekst staan ook een aantal zaken die gaan maken dat het veel moeilijker gaat worden om in immigratiedossiers mensen voorafgaand aan hun terugkeer op te sluiten en dat wil zeggen dat men de facto in een systeem van open grenzen komt."

"Ik denkt niet dat dit dossier tot een regeringscrisis zal leiden", zegt Vuye. Ik denk dat het op een sisser zal aflopen en dat met een formule gaat bedenken zoals een annex voor intern gebruik of we gaan reserves formuleren. Maar dat gaat aan die tekst niets meer wijzigen, de N-VA heeft twee jaar niets gedaan, men komt gewoon te laat."

VIDEO: bekijk hieronder het integrale debat tussen Hendrik Vuye en Kristof Calvo in "Terzake"

Videospeler inladen...

VIDEO: Het VN-migratiepact, wat houdt dat precies in en waarom is er de jongste tijd zoveel over te doen in de Belgische regering? Meer daarover in de reportage hieronder van "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen