Europees Parlement lanceert website: wat doet Europa voor mij?

Het Europees Parlement lanceert een website die toont met welke initiatieven Europa "het leven van de burger aangenamer maakt". Via de website kan je zien welke projecten de EU steunt. 

68% van de Europeanen vindt dat hun land voordelen haalt uit het EU-lidmaatschap. In België is dat zo’n 75%. Dat blijkt uit een recente Eurobarometer-peiling. Welke voordelen een land concreet haalt uit Europees lidmaatschap, is minder duidelijk. Daarom lanceert het Europees Parlement de webpagina “wat Europa voor mij doet”.

De website brengt in kaart welke invloed Europa heeft op het leven van de burgers. Korte artikels tonen waar de EU aanwezig is in het dorp, stad of regio van de gebruiker. Het brengt in kaart welke initiatieven Europa steunt. De EU probeert zo duidelijk te maken hoe zij een positief verschil maakt op het leven van de mensen. Over België staan er zo’n 52 artikels online.

Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat de EU helpt om het tekort aan kinderopvangplaatsen in Brussel op te vangen. Europa geeft financiële steun voor de opstart van nieuwe buurtcrèches in Schaarbeek, Sint-Gillis en Molenbeek.

De webpagina brengt ook in beeld welke impact Europa heeft op het leven van de burgers. Het gaat hier dan over thema’s zoals werk en gezin, veiligheid en EU-rechten en vrijheden. Maar ook studenten die graag in het buitenland willen studeren kunnen hier voor meer informatie terecht.

Je kan op de site ook een meer gedetailleerde uitleg terugvinden over bepaalde aspecten van het Europees beleid. Je vindt er onder andere specifieke informatie over het milieu, cultuur, migratie of economisch beleid van de EU.

Meest gelezen