10 jaar geleden: het "kalkoenen-bloedbad" van Sarah Palin…

Komende donderdag vieren de Amerikanen opnieuw Thanksgiving, waarbij kalkoenen weer massaal rijkelijk gevulde tafels sieren. Toch worden jaarlijks sommige door de president van een gewisse dood gered, een traditie die al teruggaat tot de tijd van Harry Truman. Tien jaar geleden dacht ook Sarah Palin, running mate van John McCain bij de presidentsverkiezingen van begin november 2008, een kalkoen gratie te moeten verlenen, iets wat ze deed op de 'Schmidt’s Triple D Farm and Hatchery', niet ver weg van haar eigen woning in Wasilla, Alaska.  Maar enkele momenten later gaf Palin voor dezelfde camera’s van de plaatselijke tv-zender KTUU een interview over algemene onderwerpen, terwijl 2 kalkoenen op de achtergrond een bloederige dood stierven in een soort van omgekeerde metalen kegel. De beelden maakten sindsdien deel uit van Palins hobbelige politieke carrière.

"Laten we vooral blij zijn dat deze beelden van Sarah Palins kalkoenen-bloedbad nog altijd bestaan. Het blijft nog altijd de grootste ramp in de politieke geschiedenis van ons land als het op kalkoenen aankomt", aldus nieuwswebsite Huffington Post in november 2017. Het begon nochtans perfect voor Palin, die zich zelfs als "vriendin van alle levende wezens, of ze nu klein zijn of groot", omschreef.

Maar toen ze meer uitleg gaf over de campagne die ze gevoerd had, de financiële situatie van haar land, de olieproblematiek en haar toekomstplannen -na de nederlaag in de presidentsverkiezingen was Palin nog steeds gouverneur van Alaska- liep het fout. En dat had alles te maken met de plaats waar het interview plaatsvond.

Terwijl ze de woorden "Dit was een leuke ervaring! Ik was blij dat ik uitgenodigd was om iets dergelijks bij te wonen" uitsprak, was een man achter haar bezig een kalkoen van een gewisse dood te verzekeren. Om ook nog eens te benadrukken dat ze in haar job "een beetje luchtigheid" nodig had. De beelden gingen alvast snel viraal:

In zijn boek "The lies of Sarah Palin", uitgegeven in mei 2011, analyseerde journalist Geoffrey Dunn het voorval als volgt: "Volgens de KTUU-nieuwsploeg was aan Palin vooraf gevraagd of de achtergrond gepast was voor het interview, iets wat door de medewerkers van Palin ontkend werd. Nochtans stond Palins vriend en medewerker Kris Perry dicht bij de opnames. Maar zelfs uit de ruwe beelden bleek dat niemand ook maar op welk moment dan ook gestalte gemaakt heeft om van plaats te veranderen. Er is zelfs een moment dat Palin kijkt naar wat achter haar gebeurt en oogcontact maakt met de werknemer van Triple D."

Ze kan zelfs niet zien wat er net achter haar gebeurt

"Toch bleven Palin en haar medewerkers de tv-ploeg beschuldigen, waardoor de beelden wereldwijd nog meer bekeken werden. Scott Jensen, cameraman tijdens de opnames, bevestigde in een later interview met een radiostation in Alaska dat het Palin zelf was die de bewuste plaats aangeduid had." Volgens sommige bronnen zou ze geantwoord hebben met: "No worries."

Het voorval leidde tot diverse grappen, onder meer van de populaire tv-presentator David Letterman: "Palin verontschuldigde zich voor de beelden door te zeggen dat ze Rusland kan zien liggen, maar dat ze niet kan zien wat er net achter haar allemaal gaande is". Politiek analist Keith Olberman citeerde dan weer een Republikeinse vriend van hem: "Palin is niet alleen de domste politicus van wie ik ooit gehoord heb, ze beseft het zelf zelfs niet dat ze de domste politicus is van wie ik ooit gehoord heb."

Meest gelezen