Videospeler inladen...

90,3 miljoen dollar voor schilderij van David Hockney, hoogste bedrag voor nog levende kunstenaar

In New York is een schilderij van de Britse kunstenaar David Hockney (81) onder de hamer gegaan voor 90,3 miljoen dollar. Het is het hoogste bedrag dat op een veiling betaald werd voor een werk van een nog levende kunstenaar.

Hockney schilderde "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)" in 1972. Het toont een openluchtzwembad in een idyllische, heuvelachtige omgeving. Eén figuur is aan het zwemmen, een andere kijkt peinzend van op de rand toe.
 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hockney verkocht het werk in 1972 voor ongeveer 20.000 dollar. Veilinghuis Christie's bood het gisteren te koop aan in New York. De biedingen startten aan 18 miljoen dollar, al na een halve minuut was er 50 miljoen dollar geboden. Uiteindelijk klokte de teller na negen minuten af op 80 miljoen dollar. Met kosten en commissies bij bedraagt de prijs bedraagt 90,3 miljoen dollar, daarvan gaat niets naar de artiest.

De identiteit van de koper is niet bekendgemaakt. Hij of zij betaalt alleszins het hoogste bedrag ooit voor de veiling van een werk van een nog levende kunstenaar. Het vorige record stond op naam van Jeff Koons. Zijn "Balloon Dog (Orange)" ging in 2013 onder de hamer voor 58,4 miljoen dollar.

Wie is David Hockney?

David Hockney is een van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars en een van de bekendste vertegenwoordigers van de popart. Een groot deel van zijn leven woonde en werkte hij in Californië. Zwembaden en landschappen komen vaak terug. Later begon hij foto's in zijn schilderijen te verwerken.

Een van zijn bekendste schilderijen is "A bigger splash" (1967), maar ook "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures") geldt als een iconisch werk. De man die toekijkt vanaf de rand van het zwembad zou geïnspireerd zijn op Peter Schlesinger, een student en model van Hockney. De twee hadden vijf jaar lang een relatie.

Het hoogste bedrag dat tot nu toe voor een Hockney is opgehoest, was 28 miljoen dollar, voor "Pacific Coast Highway and Santa Monica" (1990).

AP

Meest gelezen