AFP or licensors

"Per ongeluk" onthuld: Assange in het geheim aangeklaagd door Amerikaanse gerecht

Julian Assange, stichter van klokkenluidersplatform WikiLeaks, zou in de Verenigde Staten in het geheim zijn aangeklaagd. Dat werd "per ongeluk" onthuld in een document over een rechtszaak die voorts niets met Assange te maken zou hebben. De WikiLeaks-oprichter verblijft sinds 2012 in de ambasssade van Ecuador in de Britse hoofdstad Londen.

De aanklacht zou een nieuw ijkpunt betekenen in de jarenlange strijd tussen de VS en WikiLeaks, de site die in het verleden meermaals geheime informatie lekte van de Amerikaanse overheid. Op het platform verschenen tijdens de voorbije presidentsverkiezingen ook privémails van onder meer Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton en verschillende van haar medewerkers. 

De vermeende aanklacht kwam aan het licht doordat Assange genoemd werd in een niet-gerelateerd zedendossier tegen een zekere Seitu Sulayman Kokayi uit de staat Virginia. Terwijl het document op de eerste pagina de zedenzaak tegen Kokayi nog behandelt, duikt op de tweede pagina plots de naam van de WikiLeaks-oprichter op. 

(Lees verder onder tweet.)

In de bewuste passages staat onder meer dat de klacht tegen Assange "geheim moet blijven, tot hij wordt gearresteerd". "De VS heeft minder drastische opties dan geheimhouding overwogen, maar heeft besloten dat geen enkele zou volstaan om het onderzoek te beschermen", zo staat te lezen. 

Vergissing

Hoe Assanges naam precies is verzeild geraakt in het document, is nog niet duidelijk. Volgens WikiLeaks gaat het over een "knip-en-plak-fout". Een plaatselijke woordvoerder van het justitiedepartement in Virginia spreekt in The New York Times van "een vergissing". "Het is niet de bedoeling dat deze naam in dit dossier staat", liet de woordvoerder optekenen.

Assange verblijft tot nader order nog steeds in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vroeg daar in juni 2012 asiel aan, nadat hij in Zweden was aangeklaagd voor zedenfeiten. Het Britse hooggerechtshof had kort daarvoor beslist dat Assange aan Zweden kon worden uitgeleverd. De bewuste zedenzaak is inmiddels gesloten, maar Assange kan nog steeds in het VK worden opgepakt voor het niet naleven van zijn borgtochtvoorwaarden.

In het verleden claimde de WikiLeaks-oprichter dat de rechtszaken die tegen hem in Europa lopen deel zijn van een politieke operatie om hem uiteindelijk te kunnen uitleveren aan de VS. Die zouden hem dan willen berechten voor het vrijgeven van geheime overheidsinformatie. WikiLeaks-voorstanders zien deze "onbewust" gelekte aanklacht nu als het bewijs van hun gelijk.

Meest gelezen