Videospeler inladen...

Aangespoelde vinvis stierf natuurlijke dood

De vinvis die op 25 oktober op het strand van De Haan aanspoelde, is waarschijnlijk een natuurlijke dood gestorven. Dat blijkt uit de autopsie door de universiteiten van Gent en Luik en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. 

De dierenartsen en biologen vonden geen aanwijzingen dat de walvis door menselijke factoren is gestorven. De gewone vinvis (Balaenoptera physalis) was een bijna volgroeid mannetje van 18 meter lang en woog naar schatting 30 ton. Hij was sterk vermagerd en zijn maag bleek nagenoeg leeg.  "Hij was een paar duizend kilo te licht voor zijn grootte," zegt Jan Haelters van het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. "Zijn blubberlaag was erg dun en dat is niet gezond voor een vinvis."

"Een vinvis is een warmbloedig dier in een koude omgeving. Die blubber dient zowel voor isolatie als voor vetlaag. Als een dier ziek wordt en weinig eten heeft, moet die blubber dienen als energiebron. Een dier dat ziek is en weinig eet, kan snel aftakelen. Wij vermoeden dat dat gebeurd is met de aangespoelde vinvis en dat hij een natuurlijke dood gestorven is," zegt Haelters.

Geen aanvaring of plastic

"Mensen verwachten bij een onderzoek dat de mens impact had op de dood van het dier. Bijvoorbeeld plastic in de maag of een aanvaring met een schip.  Dat hebben we nu niet kunnen vaststellen, dus vermoedelijk was het dier ziek," zegt Haelters.

De autopsie werd uitgevoerd door dierenartsen en studenten van de universiteiten van Gent en Luik en biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Bijkomende analyses naar enkele virussen -zoals morbilli, herpes, influenza en brucella - waren negatief, wat het vermoeden van een natuurlijke dood versterkt.

Internationale studiecollectie

Het dier woog naar schatting 30.000 kilogram. Daarvan voerde de Civiele Bescherming 24 ton af naar het bedrijf Rendac voor verwerking. "De huidparasieten en een flipper, een borstvin, houden we voor verder onderzoek," zegt Marjan Doom, directeur van het Gents Universiteitsmuseum.

"Zo'n borstvin is een waardevol studie-object in de evolutieleer. De vinvis is een zoogdier en de borstvin heeft meer gelijkenis met onze voorarm en hand dan bijvoorbeeld het been en de hoef van een paard. De onderkaak wordt nog verder behandeld en zal later tentoongesteld worden." 

Meest gelezen