Aantal leefloners in Antwerpen met ruim 8 procent gedaald

Het aantal mensen dat een leefloon krijgt in Antwerpen, is het voorbije jaar met ruim 8 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het OCMW, schrijft Gazet van Antwerpen. Volgens schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) is dat vooral te danken aan de tewerkstellingstrajecten. 

In oktober 2017 trokken bijna 8.000 mensen steun via het OCMW van Antwerpen, in augustus dit jaar was dat aantal al teruggedrongen naar een kleine 7.300.  Antwerpen doet het beter in vergelijking met de meeste andere centrumsteden in ons land.

"Dat heeft ermee te maken dat we nog meer dan vroeger ingezet hebben op de activering van die mensen. In het begin van de legislatuur hadden we zo'n 1.300 artikel-60'ers (trajecten waarbij leefloners werkervaring kunnen opdoen, nvdr.), vandaag hebben we er 2.000", verklaart schepen Duchateau. "En we slagen er ook in om die mensen vanuit tewerkstellingsprogramma's te laten doorstromen naar een job in het normale economische circuit. We sluiten wat dat betreft ook goeie samenwerkingsverbanden af met privébedrijven."

Het Antwerpse bestuur wil daarom verder inzetten op die tewerkstellingsprogramma's. Vooral de kringloopwinkel in Mortsel blijkt daarin een succes. "Daar hadden we vroeger een 70-tal plaatsen voor socialetewerkstelling. Samen met die mensen zijn we erin geslaagd om dat aantal te verdubbelen; 140 van onze OCMW-klanten leren daar nu jobs zoals magazijnier of winkelbediende en kunnen van daaruit doorstromen naar jobs in het reguliere circuit."

Volgens sommige experts zijn de tewerkstellingstrajecten inderdaad een element, maar kan niet geclaimd worden dat dat dé oorzaak is van het dalende aantal leefloners in Antwerpen. "Er spelen ook nog andere factoren mee, zoals bijvoorbeeld het sanctioneringsbeleid", klinkt het. 

Meest gelezen