Videospeler inladen...

Bosbranden in Californië: 66 doden en 630 vermisten, Björn Soenens: "Sommige mensen zullen nooit teruggevonden worden"

Het aantal vermisten van de grote bosbranden in Californië is sterk opgelopen, van 200 tot ruim 630. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de overheid. Ook zijn 7 nieuwe lichamen geborgen. Het voorlopige dodental ligt op 66. "Het zoeken naar slachtoffers is moeilijk. Sommige vermisten zullen allicht nooit teruggevonden worden", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

"Camp Fire", in het noorden van de staat Californië, brak een week geleden uit en heeft sindsdien al meer dan 57.000 hectare in de as gelegd. Meer naar het zuiden, in de buurt van Los Angeles, heeft "Woolsey Fire" al bijna 40.000 hectare verwoest.

Het vuur greep razendsnel om zich heen, aangewakkerd door de aanslepende droogte en de sterke wind. Paradise, in het noordelijke Butte County, is het zwaarst getroffen. Van het stadje schiet bijna niets meer over. De 27.000 inwoners moesten halsoverkop op de vlucht slaan, maar velen raakten ingesloten door het vuur. 63 van de 66 dodelijke slachtoffers zijn ook daar gevallen. En er zijn nog honderden vermisten, volgens een nieuwe balans zijn het er nu al meer dan 630. Zowat een verdubbeling in vergelijking met een dag eerder.

Sommige lichamen zijn volledig verkoold, sommige mensen zullen nooit gevonden worden. Sommige mensen hebben misschien geen familie die hen als vermist kan opgeven.

Björn Soenens

"In Paradise woonden heel veel oudere mensen. Het is niet duidelijk of en hoe ze zijn vertrokken, en of ze snel zijn kunnen vertrekken", zegt VS-correspondent Björn Soenens. Honderden hulpverleners in witte beschermende kledij zoeken met speurhonden in het puin naar mogelijke lichamen, samen met vrijwilligers.

"Dat is een zeer moeilijke opdracht. De speurhonden zijn het niet gewend om te werken in as. Bij alles moeten de reddingswerkers opletten, een stukje glas kan een tand zijn, een stukje stucwerk een bot. Sommige lichamen zijn volledig verkoold, sommige mensen zullen misschien nooit gevonden worden. Sommige mensen hebben misschien ook geen familie die hen als vermist kunnen opgeven. Daarom veranderen die lijsten ook zo snel."

(lees verder onder de foto)
 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Hotels, motels en geïmproviseerde opvangcentra"

Je zou je kunnen afvragen waarom inwoners niet eerder vertrokken zijn. "Paradise is een stad die op een heuveltop ligt, in de bossen in de Sierra Nevada. Afgelegen en moeilijk bereikbaar dus. Het vuur is uitgebroken en greep in een sneltreinvaart om zich heen. Veel inwoners zijn in snelheid gepakt."

Een ander groot probleem is de opvang van mensen die op de vlucht zijn. "In heel Californië hebben tienduizenden mensen hun huizen moeten verlaten en die moeten nu allemaal opvang krijgen. Hotels, motels en geïmproviseerde opvangcentra zitten overvol. Er worden tentenkampen opgesteld op de parkings van supermarkten. Er was al een huizencrisis in Calfornië, de staat kan de toevloed aan nieuwe inwoners niet volgen. Er zijn te weinig woningen en nu moet de overheid nog bijkomend woongelegenheid zoeken voor wie geen dak boven zijn hoofd meer heeft."

"Grootste moeite om vuur te bedwingen"

Het gevaar is nog niet geweken, zegt Soenens. "De brandweer heeft heel veel moeite om het vuur onder controle te krijgen. De wind kan gaan liggen en dan weer aanwakkeren, dan ontstaan er elders nieuwe branden. De brandweer moet in zeer slechte omstandigheden werken. Ze trekken op gevaar van eigen leven de bossen in, ze moeten een masker dragen omdat ze anders bedwelmd raken door de rook en gassen in de lucht."

Zaterdag zal president Trump een bezoek brengen aan Californië. Het is nog niet duielijk of hij naar Sacramento zal gaan, de buurt waar Paradise ligt, of meer naar het zuiden, naar de streek rond Los Angeles.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen