Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Eileen McTiernan

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Eileen McTiernan, 72 jaar, uit Staten Island, New York City. 

Dochter van Italiaanse immigranten uit de regio rond Napels - zoals zovelen op Staten Island - treurt ze nog om het verlies van haar man 7 jaar geleden. Eileen is moeder van drie kinderen, grootmoeder van drie kleinkinderen. Ze is Democrate, haar beste vriendin is Trumpsupporter. Toch kunnen ze nog samen door één deur. We ontmoetten haar op de pier, vlak bij de machtige Verrazanobrug die Brooklyn verbindt met Staten Island.

Heel haar actieve leven gaf ze les op een hogeschool. Haar beste leerlingen waren altijd verse immigranten, zegt ze. Zij waren het meest gemotiveerd om iets van hun leven te maken, na de trauma’s die ze opliepen voor ze naar de VS kwamen. 

Eileen gelooft in Amerika als immigratieland. Zelf is ze nog doordrenkt van haar Italiaanse wortels. Zonder je wortels ben je niets. En in Amerika ben je altijd (ook) iets anders Één van haar dochter is lesbisch en is getrouwd met een Japanse. Oog in oog met,Eileen McTiernan. 

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen