Videospeler inladen...

Brandstofdepots tijdlang geblokkeerd in Wallonië

Enkele tientallen burgers hebben een tijdlang verschillende brandstofdepots geblokkeerd in Wallonië. Tankwagens konden zich daardoor niet bevoorraden en moesten uitwijken naar Vlaanderen of Brussel. De actie, die gericht is tegen hoge brandstofprijzen, komt overgewaaid vanuit Frankrijk. Ondertussen zijn de depots weer vrijgegeven.

Ze noemen zich de "gilets jaunes", omdat ze allemaal een geel fluohesje dragen. De actievoerders zeggen ook dat ze niet politiek of syndicaal gemotiveerd zijn maar dat ze gewoon burgers zijn die vinden dat de prijzen voor diesel en benzine de pan uit swingen. Vooral dan door de hoge taksen. Sommigen klagen ook de levensduurte in het algemeen aan.

De actie is georganiseerd via sociale media en komt over uit Frankrijk, waar morgen een grote mobilisatie wordt verwacht. In Frankrijk kan de actie morgen de vorm aannemen van echte (filter)blokkades op de wegen. Bij ons ging het vandaag enkel om een plaatselijke blokkade van de toegang tot de terreinen waarop zich de brandstofdepots bevinden.

Op het hoogtepunt van de actie, rond de midddag, waren alle Waalse brandstofdepots geblokkeerd: zeven in de provincie Luik, twee in Henegouwen en één in Namen. Toen de directie van de Total-groep een deurwaarder afstuurde op de actievoerders, verlieten deze bepaalde terreinen en gingen ze zich elders hergroeperen.

Gevolgen beperkt

De gevolgen waren beperkt, volgens Brafco, de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars. Tankwagens zijn zich elders gaan bevoorraden, in Vlaanderen of Brussel. Er was ook geen sprake van benzinepompen zonder voorraad of van gezinnen die zonder huisbrandolie kwamen te zitten.

Meest gelezen