Postbode Frank gaat met pensioen: buurt verrast hem met spandoeken, ballonnen en cadeaus

In de Gentse wijk Brugse Poort doet postbode Frank al zo'n 30 jaar dezelfde ronde. Vandaag is het zijn laatste werkdag voor hij met pensioen gaat. De inwoners van de wijk besloten dat niet onopgemerkt voorbij te laten gaan en versierden de brievenbussen massaal met ballonnen, spandoeken en boodschappen aan het raam. Heel wat mensen namen ook persoonlijk afscheid of plakten briefjes voor Frank aan de brievenbus onder het motto 'post voor de postbode'. Frank reageerde verrast én emotioneel.

Postbode Frank is een begrip in de wijk. Dat de man met pensioen gaat, inspireerde de buurt dan ook om zelf iets op poten te zetten. "Het idee ontstond eigenlijk al tijdens het buurtfeest afgelopen zomer", vertelt inwoner Ignace. "We hebben het idee gelanceerd om Frank op zijn laatste dag te verrassen en dat is echt massaal opgevolgd. In onze straat hangen er aan al onze brievenbussen ballonnen met helium zodat ze mooi in de lucht hangen, Frank gaat dat niet kunnen missen."

"Eigenlijk verdient die man een standbeeld, hier in het park wat verderop. Hij is niet alleen een voorbeeldige postbode maar ook een warm en sociaal mens. Hij springt bij waar nodig en doet heel veel dingen die een postbode eigenlijk niet zou moeten doen. En altijd met de glimlach. We gaan hem enorm missen." Aan het raam van Ignace hangt een grote affiche met '1000x dank aan onze facteur Frank'. Samen met de buren heeft Ignace bijgelegd om pralines en een boekenbon te geven. 

Een man uit de duizend

En ook andere buurtbewoners hebben kleine attenties voorzien. De kans is dus groot dat Frank vanavond niet met een lege postzak zal thuis komen. Kapster Kathy zag het wat grootser en heeft een heuse receptie mét bubbels voorzien.

Receptie

"Frankske kwam hier elke dag koffie drinken. Hij is echt een vriend geworden. We hebben liefde en leed gedeeld. Ik kon bij hem dingen kwijt die ik bij anderen niet kon. Ik word bijvoorbeeld binnenkort grootmoeder, hij was de eerste die ik het vertelde terwijl ik het eigenlijk nog voor mijzelf moest houden. We hebben ook veel gelachen én geweend. Zoals dat in een echte vriendschap gaat."

Kathy heeft in de hele straat de buren opgetrommeld om mee te doen aan de actie. "Het is een man uit de duizend. Voor oudere bewoners deed hij wel eens boodschappen, hij ging voor hen naar de apotheek of zelfs een brood halen... Echt een heel sociale mens."

Kathy hoopt dat Frank ook nog zal binnenspringen als hij écht met pensioen is. "We hebben alleszins al afgesproken om eens iets te gaan drinken of te gaan eten met onze partners erbij. En, ik weet dat Frank binnenkort een nieuw hondje krijgt en dat wil ook wel graag eens zien. We zouden dan kunnen gaan wandelen in de Lembeekse bossen."

Post voor de postbode

Niet iedereen is thuis om persoonlijk afscheid van Frank te nemen. Op Facebook kwam er dan ook een oproep om persoonlijke boodschappen achter te laten op de brievenbussen onder de titel 'Post voor de postbode'. Wie even rondloopt door de straten in de wijk ziet dat die oproep massaal is opgevolgd. 

Spandoek

Aan sommige brievenbussen staan er zelfs pralines of hebben de kinderen tekeningen gemaakt voor Frank. "Ik had wel wat dankbaarheid verwacht", klinkt het bij de postbode, "maar dat het zo massaal zou zijn, had ik niet durven hopen. Het maakt me wel emotioneel want na al die jaren heb ik met heel wat mensen een vriendschapsband opgebouwd." 

hierzo

Acteur en kok

Frank geeft toe dat het wennen wordt om niet meer op ronde te gaan binnenkort maar vreest niet voor het zwarte gat. "Ik ga de bevelen van mijn vrouw nu uitvoeren", lacht hij, "en ik heb genoeg om handen. Zo ben ik onder meer hobbykok." Dat talent van Frank kennen de buren niet. Wel staat Frank bekend als acteur in het amateurtheater. Bij elke opvoering gingen verschillende groepjes buurtbewoners kijken en waren ze onder de indruk. "Als Frank het podium opkwam dan voelde je een soort nervositeit in de zaal. Iedereen ging op het puntje van zijn stoel zitten want je wist dat er iets zou gebeuren. Die energie steekt Frank ook in zijn gewone job en dat merk je.", zegt Ignace. En dus hopelijk ook in zijn nieuwe vrije tijd! 

kasto80

Meest gelezen