Videospeler inladen...

Kan SP.A ooit nationaal besturen met PVDA? Crombez: "Gaat niet gebeuren"

SP.A zal nooit op nationaal niveau besturen met de uiterst linkse partij PVDA. Dat laat SP.A-voorzitter John Crombez uitschijnen in "De afspraak op vrijdag". Toch vormde SP.A vorige week een gemeentebestuur met PVDA in Zelzate. 

In het panelprogramma "De afspraak op vrijdag" komt SP.A-voorzitter John Crombez voor het eerst sinds de gemeenteraadsverkiezingen terug voor de camera, samen met columnist Rik Torfs en hoofdredactrice van Het Nieuwsblad Liesbeth Van Impe. De voorzitter heeft dan ook heel wat vragen te beantwoorden. De laatste week kwamen de socialisten in het oog van de storm terecht toen de partij in Zelzate een coalitie sloot met het uiterst linkse PVDA. Brent Meuleman (SP.A) wordt er burgemeester, PVDA'er Geert Asman eerste schepen. Voor sommigen was dat genoeg om te spreken van een breuk met het "cordon sanitaire" op links.

"Er is geen cordon tegen PVDA", zegt Crombez resoluut. “Vlaams belang is het enige formele cordon”. De voorzitter geeft aan dat het "geen gemakkelijke coalitievorming" was in Zelzate, maar dat hij "tevreden is met het bestuursakkoord" dat er is uitgekomen.

De kritiek dat de PVDA in zijn statuten heeft staan dat het een "eigentijdse communistische partij" is, doet Crombez van de hand: "N-VA heeft in zijn statuten staan dat het land moet gesplitst worden. Wij vinden dat ook bedreigend voor de toekomst", aldus Crombez. Toch was het gemeentebestuur in Zelzate er niet gekomen met een PVDA-burgemeester, laat hij vallen. 

Hier een groot ding van maken alsof de klassenstrijd overal wordt ingevoerd, is een beetje om te lachen, vind ik.

John Crombez, voorzitter van SP.A

Hellend vlak?

Columnist Rik Torfs schotelt Crombez daarop een pikante vraag voor: "Stel dat er na de verkiezingen in Wallonië een meerderheid is van PS-Ecolo en het spiegelbeeld aan Vlaamse kant (met SP.A en Groen, red.), maar dat de PTB nodig is om aan een meerderheid te komen op federaal niveau?" Zou de SP.A in dat geval overwegen om op nationaal niveau te besturen met het uiterst linkse PVDA/PTB? 

"Dat is schijnbaar krankzinnig”, antwoordt Crombez. “Dat is momenteel in de Belgische politiek zelfs geen vraag. Zoals die partijen vandaag zijn, PTB/PVDA, om daar een regeringsvorming van te laten afhangen en hen erin te laten komen? Dat gaat niet gebeuren", besluit hij. 

Herbekijk "De afspraak op vrijdag"

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen