Videospeler inladen...

Delhaize: "Geen probleem met traceerbaarheid, gewoon nonchalance waarbij bepaalde dieren vermengd zijn"

Delhaize heeft gereageerd op de problemen met het kwaliteitslabel van het rundvlees. Volgens de supermarkt gaat het absoluut niet over (moedwillige) fraude, maar ligt een menselijke fout aan de basis. "Er zijn in de keten gewoon nonchalances geweest waarbij bepaalde dieren of bepaalde delen van dieren vermengd zijn."

Een derde van het rundvlees dat een Belgische kwaliteitslabel heeft en in onze supermarkten ligt, is niet te traceren. Dat kon VRT NWS vaststellen op basis van een rapport van Febev. 

Supermarkt Delhaize wist van die problemen af, maar benadrukt dat er geen sprake is van (moedwillige) fraude. "Bij de controle van het vlees wordt nagekeken of er een link is tussen het oor en het vlees in de verpakking", zegt Roel Dekelver van Delhaize. 

"Daaruit is gebleken dat er soms een vermenging van DNA is. Op het moment van het slachten of versnijden van een rund zijn er volgens ons bepaalde runderen of delen van runderen vermengd. Het is gewoon een puur menselijke fout. Er zijn in de keten gewoon nonchalances geweest waarbij er bepaalde dieren of delen vermengd zijn. Op dat moment wordt de traceerbaarheid natuurlijk doorknipt."

Het is gewoon een puur menselijke fout. Er zijn in de keten gewoon nonchalances geweest waarbij er bepaalde dieren of delen vermengd zijn

Roel Dekelver van Delhaize

Dekelver wil de mensen ook geruststellen. "De mensen mogen er zeker van zijn dat al het vlees uit onze winkel wel degelijk van het Belbeef-label is. De origine van de beesten is 100 procent gegarandeerd. Er is dus geen sprake van dat andere runderen van andere landen in die keten terechtkomen. Er is dus ook geen impact op smaak of voedselveiligheid."

Colruyt: "98 procent van het vlees komt uit eigen productie"

Ook Colruyt heeft al kort gereageerd op het vleesverhaal. "We willen benadrukken dat we met zekerheid kunnen zeggen dat het vlees in onze winkels van onze eigen versnijzalen komt." Volgens Colruyt selecteren de aankopers de runderen, waarna ze geslacht worden en de karkassen naar de eigen versnijzalen gebracht worden. 

"We zijn de enige retailer in België die het vlees zelf versnijdt, verwerkt en verpakt. 98 procent van het vlees in onze winkels komt uit onze eigen productie en kunnen we dus volledig controleren."

98 procent van het vlees in onze winkels komt uit onze eigen productie en kunnen we dus volledig controleren

Colruyt

Meest gelezen