Videospeler inladen...

"Eindelijk" oplossing in zicht bij geplaagde overheidsdienst voor mensen met een handicap

Technische problemen, hoge werkdruk, lange wachtlijsten: dat was de samenvatting van de problemen die begin dit jaar opborrelden bij het Directoraat-Generaal Personen met een Handicap (DG HAN). Staatssecretaris voor Personen met een beperking Zuhal Demir (N-VA) heeft nu in overleg met de vakbond een oplossing gevonden.

De medewerkers van het DG HAN, een dienst binnen de FOD Sociale Zekerheid, hadden al veel langer problemen om mensen met een beperking fatsoenlijk en snel te helpen. Zo daalde het personeelsbestand de voorbije vier jaar met een vijfde en is er nog een stevige pensioneringsgolf op komst. Tegelijk kreeg de dienst er taken bij.

Tel daarbij nog eens de problemen met het informaticasysteem. Die hielpen in geen geval bij het verlichten van die werkdruk. Begin dit jaar kookte het potje over en diende de socialistische vakbond ACOD AMio een stakingsaanzegging in. Medewerkers namen er op een bepaald moment hun telefoons niet meer op.

Extra personeel

Bevoegd staatssecretaris Zuhal Demir zocht de voorbije maanden samen met de ACOD naar oplossingen. Die lijken nu in zicht: Demir trekt jaarlijks 2,5 miljoen euro extra uit om de uitstroom van expertise te voorkomen, de opgebouwde dossierachterstand weg te werken en nieuwe achterstanden in de toekomst te voorkomen. 

Eindelijk zal het geduld lonen

Kurt Sissau van ACOD

Met dat geld komen er 28 voltijdse krachten bij, 38 tijdelijken krijgen een vast contract. Ook zegt ze dat ze de kwestie van het verouderde computersysteem zal voorleggen op de ministerraad en een oplossing zal voorstellen.

"Personen met een handicap zijn de meest kwetsbare mensen in onze samenleving", zegt Demir. "Zij hebben recht op een goede dienstverlening en extra zorg. Ik vind dat we daar de nodige middelen moeten insteken."

"De laatste twee jaren waren niet makkelijk  voor de personeelsleden", reageert Kurt Sissau van ACOD. "Ze hebben veel geduld moeten tonen. Maar eindelijk zal het geduld lonen."

Meest gelezen