BELGA/LALMAND

Europa wil fietsvriendelijke treinen, NMBS: "Meer plaats voor fietsen betekent minder plaats voor reizigers"

Treinreizigers moeten altijd hun fiets mee op de trein kunnen nemen. Dat werd beslist door het Europees Parlement. De NMBS wou onlangs de gewone fiets bannen van de trein tijdens de spitsuren. Maar ze werden teruggefloten door minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Europa wil ook dat spoorwegmaatschappijen meer plaats voorzien voor fietsen.

In oktober wou de NMBS de gewone fiets op de trein verbieden tijdens de spitsuren. Reizigers die hun fiets in- en uitladen, blokkeren de doorgang. Volgens de NMBS veroorzaakt dat vertragingen. Maar minister van Mobiliteit Bellot (MR) floot de NMBS terug. Hij vond zo’n algemene maatregel niet kunnen. 

Het Europees Parlement komt nu ook de rechten van treinreizigers tegemoet. Europa keurde woensdag een rapport goed waarin staat dat treinreizigers het recht hebben hun fiets altijd mee te nemen op de trein. Spitsuren of niet. De maatregel geldt zowel voor hoge snelheidstreinen, lange afstandstreinen of de plaatselijke boemeltrein. Europa wil ook dat spoorwegmaatschappijen meer plaats voorzien voor fietsen. Elke trein moet tenminste acht fietsen kunnen meenemen.

Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) reageert positief. “Ik ben blij dat expliciet de nadruk wordt gelegd op het recht om je fiets mee te nemen in de trein, onafhankelijk van het tijdstip. Die flexibiliteit is erg belangrijk om mensen te motiveren om voor het openbaar vervoer te kiezen”, zegt hij in een persbericht.

Ook de Fietsersbond is zeer tevreden met de maatregelen. “In België moet je momenteel op voorhand een ticket kopen voor je fiets. En dit zonder de zekerheid dat hij mee kan op de trein die je wil nemen ”, zegt Wies Callens van de fietsersbond. “Veel treinen zijn ook niet aangepast om makkelijk fietsen mee te kunnen nemen,” voegt hij toe. “De maatregelen die Europa nu oplegt zal het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen alleen maar aanmoedigen.”

De NMBS reageert voorzichtig positief. "Wij moedigen combimobiliteit en het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen aan", zegt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. Maar hij zegt ook dat treinen een beperkte capaciteit hebben. "Hoe meer plek we voorzien voor fietsen, hoe minder plaats er is voor reizigers", aldus de woordvoerder van NMBS. "Bovendien mogen we het comfort van de reiziger niet vergeten. We moeten dus een goed evenwicht vinden."

Meest gelezen