Videospeler inladen...

Febev over traceerbaarheid rundvlees: "Geen risico's voor volksgezondheid"

De Belgische vleesfederatie Febev zegt dat er geen enkel risico voor de volksgezondheid is, nu er vraagtekens geplaatst worden bij de traceerbaarheid van het Belgische rundvlees. "De berichtgeving is gebaseerd op een analyse waarvan de resultaten uit hun context zijn gerukt", zegt Michael Gore, de gedelegeerd bestuurder van Febev. 

Uit onderzoek dat VRT NWS kon inkijken, blijkt dat een deel van het rundvlees dat met Belgische label Belbeef in de rekken ligt, niet te traceren is. Van de 34 onderzochte DNA-stalen vlees in de winkelrekken, was maar in 18 gevallen het oor van het geslachte rund beschikbaar, hoewel de wet voorziet dat het oor (met oornummer) moet worden bijgehouden. Bij slechts 12 van die 18 stalen kon het lotnummer van het vlees worden toegeschreven aan een specifiek rund.

Volgens Febev, een van betrokken de partners bij het Belbeef-label, gaat het echter om een foutieve interpretatie van interne onderzoeksresultaten. Het gebrek aan traceerbaarheid moet volgens de federatie dan ook genuanceerd worden. "Er zijn in het verwerkingsproces verschillende schakels, waarbij vlees van verschillende dieren samenkomt. Het lotnummer op het label voert terug naar loten dieren, niet naar één enkel dier", zegt Michael Gore.

Geen problemen

Dat er niet naar één specifiek dier wordt verwezen, levert volgens Febev geen problemen op wanneer vlees uit de rekken moet worden gehaald, bijvoorbeeld omdat er zich een mogelijk probleem stelt met de gezondheid van de dieren. "In dat geval wordt altijd het volledige lot vernietigd. In het verleden is het vaker gebeurd dat er grotere hoeveelheden vernietigd worden dan nodig."

Gore stelt dat er wel degelijk nog problemen voorkomen, maar die hebben eerder te maken met menselijke fouten. De tekortkomingen die in het artikel genoemd worden, hebben volgens hem vooral te maken met de kwaliteit van het interne onderzoek. Zo stelt hij dat de oren van de geslachte runderen wel degelijk worden bijgehouden, zoals wettelijk verplicht is. "Het probleem is dat niet iedereen die oren meteen heeft doorgestuurd voor het onderzoek. Dat betekent niet dat er er niet meer waren. Maar de analyse werd enkel voortgezet uitgevoerd met de oren die wel tijdig doorgestuurd waren."

"Het onderzoek was een initiatief om innovatie af te toetsen", aldus Gore. "Het was net bestemd om het systeem en de traceerbaarheid te versterken, want het uitvoeren van DNA-analyses gaat verder dan wettelijk verplicht is."

Complex

De vleessector concludeert vooral dat de keten te complex is om met een eenvoudig onderzoek uitspraak te doen over de traceerbaarheid. In de komende maanden zal een groter onderzoek worden uitgevoerd.

Meest gelezen