"'Feel good'-verhaal van dakloze zwerver is compleet verzonnen"

Meer dan 400.000 dollar (352.000 euro) werd er een jaar geleden via een crowdfunding-campagne verzameld voor de dakloze zwerver Johnny Bobbitt, nadat hij zijn laatste geld uitgegeven had aan een vrouw die in Philadelphia, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, zonder benzine gevallen was. De vrouw in kwestie, Kate McClure, deelde het hartverwarmende verhaal op Facebook, waarna het viraal ging. McClure en haar vriend Mark D’Amacio besloten vervolgens om een geldinzamelingsactie te organiseren, met dus een overweldigend resultaat. Maar nu blijkt dat het hele verhaal verzonnen is en dat het drietal wordt aangeklaagd voor samenzwering en voor diefstal door bedrog.

"Hij zag dat er iets verkeerds was en maande me aan om de deur op slot te houden en in de auto te blijven. Even later stond hij daar met een kannetje benzine, waarvoor hij zijn laatste 20 dollar gebruikt had. Waardoor ik veilig thuis kon geraken", liet McClure in november 2017 weten. Samen met een foto van de dakloze wist ze de gevoelens van het publiek danig te bespelen, met dus een riant bedrag via GoFundMe als gevolg:

Maar in augustus van dit jaar bleek, volgens Bobbitt, al een deel van het ingezamelde geld verdwenen te zijn. Of althans niet tot bij hem te zijn geraakt. Iets wat het koppel McClure-D’Amacio in tv-interviews ontkende.

Het wantrouwen resulteerde nu in een aanklacht tegen het drietal, zo liet openbaar aanklager Scott Coffina van Burlington County, in de staat New Jersey waar McClure en D’Amacio wonen, zopas tijdens een persconferentie weten. Het hele verhaal zou immers verzonnen zijn.

Coffina: "Het hele verhaal was gebaseerd op een leugen. Een uur nadat McClure gestart was met de GoFundMe-campagne, liet ze een vriend in een sms-bericht weten dat het verhaal dat Bobbitt haar geholpen had compleet uit de duim gezogen was. Ze was helemaal niet zonder benzine gevallen en hij heeft ook niet zijn laatste 20 dollar aan haar besteed, om haar te helpen."

"In feite spanden ze alle 3 samen om een 'feel good'-verhaal te creëren en te promoten om zo gulle gevers te overtuigen hun doel te bereiken. Ze zullen dus nu de gevolgen van hun daden moeten dragen", aldus de aanklager nog.

Het drietal is intussen opgepakt en zit in de cel.

Meest gelezen