Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Geweld Jemen - VN-bemiddelaar wil snel vredesgesprekken opstarten in Zweden

Martin Griffiths, de VN-gezant voor Jemen, wil snel vredesgesprekken opstarten om een einde te maken aan de oorlog die het arme Arabische land al vier jaar verscheurt. Die gesprekken zouden plaatsvinden in Zweden, zo kondigde de bemiddelaar aan voor de VN-Veiligheidsraad.

In Jemen strijdt de regering tegen de Houthi-rebellen. De Jemenitische regering krijgt de steun van een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, terwijl de rebellen gesteund worden door Iran. Door de oorlog is de economie in elkaar gestort en voltrekt zich één van de ergste humanitaire rampen van het moment: zowat de helft van de Jemenitische bevolking is met de hongerdood bedreigd.

Volgens Griffiths hebben zowel de regering als de rebellen "een vernieuwd engagement" getoond om tot een politieke oplossing te komen. Ze zouden ook "solide garanties" hebben gegeven dat ze aan de onderhandelingstafel zullen plaatsnemen. "Ik geloof dat die oprecht zijn", aldus de VN-gezant. Er zouden al afspraken zijn gemaakt over medische evacuaties uit de stad Sanaa en over de uitwisseling van gevangenen.

"Met dat in het achterhoofd, wil ik alle partijen snel samenbrengen in Zweden", aldus de VN-bemiddelaar. "Ik denk dat alle obstakels bijna opgeruimd zijn."

Maar een precieze datum ligt nog niet vast. Griffiths trekt volgende week naar Sanaa om voorbereidingen te treffen. Enkele maanden geleden werden al vredesgesprekken in het vooruitzicht gesteld in Genève, maar die werden op het laatste moment afgeblazen.

Meest gelezen