Videospeler inladen...

"Hotel mama" steeds populairder en aantal stijgt bij ons meer dan in de buurlanden

Late twintigers blijven steeds langer thuis wonen. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat en het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Opmerkelijk is dat het aantal thuiswonende late twintigers vooral in ons land veel sneller stijgt dan in onze buurlanden. "Hoe meer onzekerheid hoe gemakkelijker jongeren alleen gaan wonen uitstellen", zegt professor sociologie Dimitri Mortelmans (UA).

Een op de drie 25- tot 30-jarige Belgen woont nog in bij de ouders. Dat is ietwat vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Duitsers, maar een stukje meer dan de Nederlanders of de Fransen waar amper zo’n 20 procent van die leeftijdsgroep nog in "Hotel Mama" verblijft.

De grootste verschillen zijn er vooral tussen Zuid-Europa en Scandinavië. In Denemarken, Zweden of Finland bijvoorbeeld is het erg uitzonderlijk dat 25- tot 30-jarigen nog thuis wonen, terwijl dat in Griekenland, Spanje of Italië eerder regel dan uitzondering is.

In Scandinavië zijn er veel premies voor jongeren die alleen gaan wonen

Die verklaring is volgens Mortelmans voor een deel cultureel bepaald. "Het heeft te maken met de relatie tussen de jongeren en hun ouders", legt de socioloog uit. "Dan wordt verwezen naar het clichébeeld van "la mama" in Italië bijvoorbeeld waar de ouders een heel cosy en warm nest maken voor de jongeren."

Ook de economische context verklaart voor een groot deel die verschillen. "In Scandinavië zijn er veel premies voor jongeren die alleen gaan wonen", zegt Mortelmans. "Dan is de stap natuurlijk sneller gezet als je die premies hebt en de zekerheid hebt van een inkomen."

Lees verder onder de kaart

In de meeste plaatste in Europa is het aantal thuisblijvende jongeren vrij stabiel gebleven sinds 2010. Er zijn uitzonderingen, maar daar gaat het over zeer kleine stijgingen of dalingen. Alleen in ons land, Ierland, Cyprus en Spanje is het aantal significant gestegen. Meer zelfs op Ierland na stijgt het nergens sneller dan bij ons.

Lees verder onder de kaart

Volgens Mortelmans is er tussen ons land en de buurlanden nauwelijks een cultureel verschil, waardoor de stijging wellicht economisch van aard is. "De crisis heeft bij ons erg toegeslagen", zegt de socioloog. "Daarnaast heeft de regering ook een besparingsbeleid gevoerd op allerlei uitkeringen."

Het is vooral door die onzekerheid dat Belgische jongeren volgens hem langer thuis blijven wonen dan in bijvoorbeeld Nederland. "Hoe meer onzekerheid, hoe gemakkelijker jongeren nog even wachten om die belangrijke stap te zetten."

Als jongeren het huis willen verlaten, willen ze dat goed doen

Die onzekerheid speelt ook op minder voor de hand liggende vlakken een rol. "Als jongeren het huis willen verlaten, willen ze dat goed doen", zegt Mortelmans. "Ze willen niet gaan leuren bij familie voor een oude zetel, maar kopen allemaal nieuwe meubelen. Daar is veel geld voor nodig. Als de omgeving dan vooral onzekerheid predikt, dan stel je het alleen wonen uit tot je voldoende hebt gespaard."

Er is ook een groot verschil tussen vrouwen en mannen. Hoewel er opnieuw grote verschillen zijn tussen de landen onderling, blijkt dat vooral mannen langer bij de ouders blijven wonen.

Beluister hieronder een fragment van het interview met professor Mortelmans.

Meest gelezen