© STIB/MIVB 2018 | © Disney

Kunstendag voor kinderen of Mickey Mouse? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

AUDIO (her)beluister hier het gesprek uit "De ochtend":

Sinterklaas is (bijna) jarig

"Sinterklaas is jaaarig, dus zet je schoen vast klaar." Of nog beter: trek die schoenen aan, om hem te ontmoeten! Dit weekend wordt het zelfs moeilijk om de Sint te vermijden, want hij wordt op verschillende plekken in Vlaanderen verwacht zoals u in het artikel hiernaast kunt lezen.

De grootste opkomst krijgt hij zonder twijfel aan het MAS in Antwerpen. Die aankomst kunt u ook volgen via Ketnet. Morgen om 15 uur kunt u dan weer onder de Stadshal in Gent terecht. Een vroege snoepindigestie valt amper te vermijden.

Lees verder onder de foto.

Route sint 17 november 2018, Antwerpen

Ook Mickey Mouse is jarig

In Brussel bevindt zich nog een andere route die u dit weekend kunt volgen. De iconische tekenfilmmuis Mickey Mouse wordt zondag 90 jaar, en dat viert de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB met een aantal tijdelijke kunstwerken. In metrohalte De Brouckère kunt u enkel vandaag nog het interactieve fresco van kunstenaar Idem bekijken, de werken in de Dansaertwijk blijven nog een paar weken zichtbaar. Een plannetje vindt u hier.

Bent Van Looy kiest

Vandaag en morgen kunt u bij Gouvernement in Gent naar de artistieke keuze van zanger Bent van Looy en zijn vrouw Martena Duss gaan kijken. Het koppel koos voor werken van (bevriende) kunstenaars zoals Ruben Bellinckx, die verstopt zitten in een keuken. Dat klinkt fascinerend, maar haast is geboden want de expo loopt enkel dit weekend. 

Kunstendag voor Kinderen

Zondag is het opnieuw hoogdag voor kinderen. Voor de zevende keer bundelt de "Kunstendag voor kinderen" honderden voorstellingen en activiteiten voor kinderen tot 12 jaar. Ook u bent welkom, in het gezelschap van een kind welteverstaan.

Omdat je met kunst niet vroeg genoeg kunt beginnen, organiseren enkele musea zondag rondleidingen voor baby's en peuters. Zo'n jonge bezoekers zijn een primeur voor het M HKA in Antwerpen, maar de rondleiding blijkt meteen een schot in de roos. In het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel kunt u zondag uitzonderlijk ook naar het circus. Op de website van de Kunstendag vindt u alle activiteiten opgelijst.  

Lees verder onder deze video met uitleg van één van de ambassadeurs van de "Kunstendag voor kinderen".

Vandaag en morgen loopt in STUK in Leuven het festival Playground. Speciaal voor de Kunstendag is er de voorstelling "Les songes d'Antoine", voor iedereen vanaf zes jaar die meer wil weten over Flaubert, Giacometti en andere artistieke collega's.

Start van de Voorleesweek

Ook tijdens de voorleesweek die vandaag start staan baby's en peuters centraal. Er zijn handige tips om op zo'n jonge leeftijd de aandacht voor boeken te stimuleren, zoals u in het filmpje hieronder kunt zien. En dat hoeft niet te stoppen na deze week, want elke dag is een goede dag om voor te lezen, of om voorgelezen te worden. Prettig weekend!

Meest gelezen