"Laanbomen maken het verschil"

Bomen langs de kant van de weg. Veel buurtbewoners ergeren zich daar aan, zeker nu de bladeren massaal aan het vallen zijn. Maar uit een studie van de hogeschool PXL en de stad Bilzen blijkt dat laanbomen heel zinvol zijn, onder meer omdat ze veel fijn stof uit de lucht halen.

"De zes bomen hier op het Demerplein vangen samen de CO2-uitstoot van een autorit van 6.000 kilometer op", vertelt onderzoeker Sam Ottoy van de PXL. "En ze filteren ook het fijn stof uit de lucht, goed voor een uitstoot van een autorit van 25.000 kilometer. En dan gaat het hier nog maar om zes bomen."

Hoe meer hoe liever

In totaal heeft de PXL de bomen op vier plaatsen onderzocht: het Demerplein, de Oude Tramweg, de Processiestraat en de Rooierweg. "Niet alleen het aantal bomen is belangrijk, ook de hoeveelheid bladeren die ze hebben", gaat Ottoy verder. "Hoe groter de kroon, hoe meer blaadjes en hoe groter de positieve impact op ons leefmilieu. Dus het is tegenstrijdig. Veel bladeren betekent meer werk in de herfst, maar hoe meer bladeren, hoe properder de lucht."  Uit eerdere studies blijkt dat huizen in straten met bomen meer waard zijn. En veel groen heeft ook een positieve invloed op onze mentale gezondheid.

En nu?

De stad Bilzen wil de inwoners meer bewust maken van het positieve effect van laanbomen. "We krijgen regelmatig klachten van mensen over die laanbomen, vooral dan over de bladeren die vallen", zegt schepen van natuur en milieu Veerle Schoenmaekers  "Maar als ik de cijfers uit de studie zie, dan kijk ik daar toch wel van op. Dus met die nieuwe informatie willen we het draagvlak voor die bomen toch vergroten." De stad Bilzen gaat de komende jaren ook klimaatbomen planten. Een honderdtal inwoners zal dat dit weekend doen. "Hopelijk kunnen we met de cijfers uit de studie nog meer inwoners overtuigen om bomen te planten", besluit Schoenmakers.

 

Meest gelezen